Radna etika: Japanci tužni zbog slobodnih dana

Zivot i stil - Subota 06.04.2019 - 13:20

Prosečan Japanac koristi samo 10 slobodnih dana godišnje, što je polovina od ukupnog broja dana koje imaju za godišnji odmor

Prosečan Japanac koristi samo 10 slobodnih dana godišnje FOTO: AP Prosečan Japanac koristi samo 10 slobodnih dana godišnje FOTO: AP
Povodom održavanja abdikacije cara Akihita, Japanci neće raditi u periodu od 27. aprila do 6. maja. Prosečan Japanac koristi samo 10 slobodnih dana godišnje, što je polovina od ukupnog broja dana koje imaju za godišnji odmor.
 
Događaj abdikacije cara Akihita, koga će na prestolu zameniti njegov najstariji sin Naruhito, nije mnogo obradovao neizlečive radoholičare u Japanu, piše Gardijan.
 
Mnogi će pohrliti na turističko putovanje u inostranstvo, ali radnici plaćeni po satu se ne vesele odmoru.
 
Kako piše Gardijan, ne vesele se ni mnogi roditelji zaposleni u uslužnom sektoru, jer brinu šta će s decom dok oni rade.
 
Tokom 10 dana praznika deci neće biti na raspolaganju uobičajena rešenja: produženi boravak u školi ili u vrtiću.
 
Mnogi jednostavno nemaju nikakvu ideju kako da provedu slobodne dane. 
 
„Iskreno, ne znam kako da provedem vreme sad kad smo iznenada dobili 10 dana praznika. Ako poželite da putujete, svuda će biti puno, a poskupeli su i turistički aranžmani. Mogao bih na kraju da završim kod roditelja“ kaže Seishu Sato, zaposlen u finansijskoj firmi.
 
Japanske novine Asahi sprovele su anketu koja je pokazala da se 45 odsto anketiranih „oseća nesrećno“ kad je reč o dugom odmoru, dok se 35 odsto „oseća srećno“.
 
Oko 60 odsto Japanaca oseća krivicu kada koriste plaćeni godišnji odmor, a mnogi kažu da je to zbog šefova koji ne gledaju s odobravanjem na izostanak s posla.
 
Bez obzira na poslovičnu marljivost, u Japanu kao i u drugim zemljama nedostaje radne snage, pa su izmenjeni imigracioni zakoni kako bi iz inostranstva moglo da dođe 340.000 radnika u narednih pet godina, piše Gardijan.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: