REGE - deo svetske kulturne baštine: Priznanje ljubavi i čovečnosti

Zivot i stil - Petak 30.11.2018 - 11:53

Ova vest je veoma obradovala Jovana Matića, frontmena "Del arno benda" koji je sinonim za ovaj žanr na našim prostorima

Bob Marli, ikona regea FOTO: Adrian Boot Bob Marli, ikona regea FOTO: Adrian Boot
Vest da je jamajčanska rege muzika svrstana u četvrtak na listu svetske kulturne baštine Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) jer "skreće pažnju na pitanja nepravde, otpora, ljubavi i čovečnosti", veoma je obradovala Jovana Matića, frontmena "Del arno benda" koji je sinonim za ovaj žanr na našim prostorima.
 
- Odluka je ozvaničila realnost koja je svim ljubiteljima regea na planeti Zemlji već poznata neko vreme - nadahnuto će za naš list Matić, vođa najstarijeg srpskog rege benda. - Rege jeste postao globalna pojava od momenta kad se pojavio pred našim očima upravo zbog onog što nudi, i što je povuklo UNESKO da ga stavi na ovaj spisak. Sad imamo pečatirano i potpisano nešto što smo svi mi koji volimo tu muziku slutili i osećali već duže vreme.
 
Rege je, podseća Matić, počeo kao "lokalna stvar", a tokom sedamdesetih se probio na svetsku scenu zahvaljujući legendarnom Bobu Marliju.
 
- Uspeo je, međutim, da pred sve nas postavi ta ista pitanja. Mi smo ih, zavolevši tu muziku, prigrlili kao legitimna pitanja koja tište svakog od nas uz, naravno, one ograde o kojima sam ranije govorio. Konkretno, u našem slučaju, mi nema šta da težimo povratku Africi, ali tu je niz pitanja koje možemo sebi da postavimo na socijalnom, političkom i filozofskom planu. Sve to je sadržano u ovoj odluci. Srećan sam što je jedna takva, svetska institucija ozvaničila posebnost rege muzike.
 
Odluka upućuje na nešto što Matić već duže vreme ističe:
 
- Rege ima svoj puni smisao ukoliko dolazi u formama kakve su bile onda kad smo ga zavoleli. Moderne, komercijalizovane i od regea prilično udaljene forme su, sigurno, finansijski interesantne za autore, ali, za globalni rege, dobra je ta originalna poruka. To će pokazati i naš novi album koji je u štampi, a koncertno ćemo ga promovisati 9. februara u Domu omladine Beograda.
Večernje novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: