AFRIČKA SVINJSKA KUGA STIGLA U SRBIJU: Divlje svinje donele zarazu iz Bugarske

Regionalne vesti - Sreda 15.01.2020 - 12:05

U Srbiji se ponovo pojavila afrička kuga svinja (ASK), a potvrđena je u Pirotskom okrugu, kao i na području Kladova, Majdanpeka i Negotina.

Ne može da se spreči da divlje svinje prelaze granicu FOTO: Thinkstock Ne može da se spreči da divlje svinje prelaze granicu FOTO: Thinkstock
Bolest se pojavila usled migracije divljih svinja koje je nemoguće kontrolisati jer je u toku sezona parenja, a pretpostavlja se da su došle iz Bugarske. Radi se o zarazi koja se ne prenosi na ljude, ali može da ugrozi svinjski fond, s obzirom da nema leka već se sve zaražene životinje ubijaju. Bolest je potvrđena samo kod divljih svinja, a nadležni kažu da će one u zaraženom području biti uklonjene.
 
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da nema mesta za paniku, kao i da ne može da se spreči da divlje svinje prelaze granicu. Pretpostavlja se da su ovog puta one stigle iz Bugarske i proširile zarazu.
 
- Bolest je za sada ustanovljena samo među populacijom divljih svinja koje su mahom iz Bugarske prešle granicu, a u Bugarskoj je situacija sa ovom bolešću katastrofalna. Kod nas sada nema pojave ove bolesti među domaćim svinjama, ali zabrana izvoza svinjskog mesa u okolne zemlje stoji i dalje, nezavisno od novih slučajeva. Veterinarski inspektori će svakako biti ovih dana na terenu, pa će detaljno ispitati kako stoje stvari sa zarazom. Ipak, nema razloga za brigu - objašnjava Nedimović.
 
Za to vreme, meštani sela Golubinje kod Kladova, jednom od onih gde je proglašena zaraza, već ubijaju svoje svinje u strahu od širenja po bolesti.
 
- Bolest se već pojavila kod divljih svinja. Lovci su uočili da imaju simptome ove bolesti, jasno je da se radi o afričkoj kugi. Meštani strahuju za svoje svinje, pa su nekoliko domaćih već ubili kako se bolest ne bi širila - objašnjava jedan veterinar iz Kladova.
 
Afrička svinjska kuga se u Srbiji pojavila u avgustu, kada je otkrivena na četiri farme u tri mladenovačka sela, a zatimi u Smederevskoj Palanci i u Žitištu. Stručnjaci pretpostavljaju da će novi slučajevi produžiti odluku o zabrani izvoza svinjetine.
Kurir, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: