Brnabić za stolom s Haradinajem i Ramom u Nišu?

Regionalne vesti - Sreda 13.09.2017 - 13:21

Trilateralni sastanak koji bi se održao u Nišu sasvim je realan jer su mu svrha, pre svega, zajednički projekti Beograda, Prištine i Tirane, koji su inicirani Berlinskim procesom

Haradinaj uskoro u Nišu? FOTO: AFP Haradinaj uskoro u Nišu? FOTO: AFP

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić uskoro bi se mogla sastati sa tek izabranim kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem, a prema medijskim najavama, tom sastanku, koji će verovatno biti u Nišu, prisustvovaće i prvi čovek vlade Albanije Edi Rama.

Diplomatski izvori lista kažu da je ovaj trilateralni sastanak već najavljivan, a uskoro i sasvim realan, jer su mu svrha pre svega zajednički projekti Beograda, Prištine i Tirane, koji su inicirani Berlinskim procesom.

Uglavnom je reč o izgradnji auto-puteva i drugih infrastrukturnih projekata za koje su sve troje premijera i te kako zainteresovani.

Na relaciji Beograd-Priština situacija na političkom terenu je znatno komplikovanija.


Posle ulaska Srpske liste u vladajuću koaliciju, prvi čovek srpskih poslanika Goran Rakić najavljuje da će „veoma brzo biti formirana Zajednica srpskih opština“, jer je to bio jedan od uslova da Srbi budu deo Haradinajeve vlade.

- Nećemo se ponašati ucenjivački, nećemo gurati prst u oko Albancima, ali ćemo biti kamen u cipeli koji će stalno podsećati Prištinu na svoje obaveze.

Mogu da obećam da će ZSO biti formiran veoma brzo - poručio je Rakić.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine Rasim Ljajić smatra da je rasprava o učešću Srba u kosovskoj vladi „potpuno bespredmetna, čak i kontraproduktivna“.

- Milošević je devedesetih godina hteo da pregovara sa onim Albancima koje je sam odabrao za pregovarače, pa smo videli kako se to završilo.

U vladi na čijem čelu je Haradinaj Srbi, Bošnjaci, Turci, Romi i Goranci će imati važan glas u donošenju odluka, dok bi u slučaju novih izbora i nove većine sve nacionalne zajednice bile samo dekor, kao što su bile i u svim dosadašnjim kosovskim vladama - ocenio je Ljajić.

Kurir, OK, Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: