Đerlek: Kovid propusnice na „stolu”, čeka se finalna odluka

Regionalne vesti - Ponedeljak 27.09.2021 - 14:42

Razgovara se o kovid propusnicama, one su na „stolu” i čeka se finalna odluka, rekao je danas za RTS državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek.

FOTO: Screenshot FOTO: Screenshot
Očekuje se da u ovoj nedelji bude održana sednica Kriznog štaba, a na stolu je odluka i o kovid propusnicama.
 
„Finalna odluka nije odobrenje Kriznog štaba već se bira najbolji model šta će obuhvatiti kovid propusnice, da li samo one tri stvari, a to su barovi, kafići i noćni klubovi ili još nešto dodatno. Poenta je da se odabere ono što će najbolje uticati na uspostavljanje kontrole nad epidemijom”, istakao je Đerlek, preneo je Tanjug.
 
On je naveo da Srbija prati Evropu kada je o tome reč i istakao da je naša zemlja samostalna demokratska zemlja koja donosi svoje odluke. 
 
„Uzećemo samo ono što je kvalitetno i u skladu sa našim Ustavom. Nadam se da ćemo doneti najbolje rešenje koje će biti najkvalitetnije za naše građane”, poručio je državni sekretar Ministarstva zdravlja.
 
Đerlek je dodao da su epidemijske mere bile broj jedan u borbi protiv korona virusa do pojave vakcine, ali da se sada, kako kaže, moramo baviti povećanjem broja vakcinisanih „jer imamo najjače oružje u borbi protiv kovida, a to je vakcina”. 
 
„Trenutno imamo oko 3.035.000 datih prvih doza, što se tiče treće doze oko 502.000, što znači da ipak imamo pomak, daleko je to od onog što želimo i kolektivnog imuniteta, ali je bitno da se krećemo napred i da ne stagniramo i to će biti od koristi. Moraćemo dalje da se borimo jer ne možemo čekati zimu, a toga se struka najviše i boji, da ne dođe do sudara kovida i gripa”, napominje Đerlek. 
 
Prema njegovim rečima, najmanje vakcinisanih i dalje je u Tutinu, Novom Pazaru, Lajkovcu i drugim manjim sredinama u Srbiji. 
 
Kada je reč o broju vakcinisanih mladih, Đerlek kaže da je tačno da se broj vakcinisanih polako povećava ali da je daleko od željenog. 
 
„Broj radno sposobnih vakcinisanih takođe se povećava, ali i to je nedovoljno. Sve ono što se dešava u poslednjim danima, pet mladih koji su umrli u Batajnici, trudnica u Nišu, mislim da su to dovoljni razlozi da shvatimo da delta soj dokazuje surovost i da sami treba da donesemo odluku o vakcini i da ne dozvolimo da delta tako lako odnosi živote”, poručio je Đerlek. 
 
Ističe da dva elementa odlučuju o spasavanju života, a to je odlazak u bolnicu i kačenje na respirator. 
 
„Ta istraživanja su pokazala da su skoro 80 odsto hospitalizovanih nevakcinisani i broj ljudi koji odlazi u intenzivnu negu i završava na respiratoru je odnos dva na prema 33, u procentima 95 odsto na respiratorima su nevakcinisani, to je dovoljan razlog da moramo da se vakcinišemo”, kaže Đerlek.
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: