Foto klopkama protiv divljih deponija

Regionalne vesti - Subota 16.02.2019 - 13:36

Na području Čačka gotovo da nema naselja bez divljih deponija. Da bi se tome stalo na put Komunalna policija postavila je video klopke, za one koji neodgovorno bacaju smeće. Za nesavesne građane ove skrivene kamere nisu smešne, pošto su za počinioce predviđene visoke novčane kazne.

Pale i prve kazne FOTO: Thinkstock/ilustracuja Pale i prve kazne FOTO: Thinkstock/ilustracuja
„Nedavno su foto klopke u selu Prijevor, zabeležile bacanje građevinskog i kabastog otpada u kontejnere koji nisu za to predviđeni. Na osnovu snimka identifikovali smo počinioca. Nesavesni preduzetnik kažnjen je sa 30.000 dinara i obavezom da očisti mesto gde je bacio smeće", izjavila je za agenciju RINA Milena Jovanović, načelnica Komunalne policije u Čačku.
 
Gde će biti postvljena video klopka odlučuje komunalna policija. To su uglavnom lokacije na kojima se godinama stvaraju divlje deponije, a počinioce je teško otkriti, piše RINA.
 
„Komunalna policija može da reaguje ako zatekne počinioca na licu mesta, ili na prijavu građana uz izjavu svedoka. Sa ovim uređajem, sa foto klopkama, mi možemo da otkrijemo počinioca, na osnovu video snimka. Preko Policijske uprave dobijamo podatke o vlasniku, odnosno korisniku vozila koji je počinio prekršaj", izjavila je načelnica čačanske Komunalne policije.
 
Ali i pored foto klopke i polupraznih kontejnera iz kojih se, kako tvrde nadležni smeće odnosi svakog četvrtka, veliki deo otpada završi razbacan po prirodi. Meštani tvrde da se najviše smeća baci pod okriljem mraka.
 
„Noću se to baca. Dođu ljudi koje nikada u životu video nisam, sa prikolicama punim smeća i samo bacaju. Ružno je i pogledati, a zamislite kako je živeti u blizini tog smetlišta. Što ne baci u kontejner ispred svoje kuće, ili ne otera na deponiju, nego ga dotera ovde", priča nam jedan od meštana Prijevora.
 
Dve video klopke, koliko poseduje čačanska Komunalna policija nisu dovoljne da divlje deponije ne niču kao pečurke. Najugroženije je priobalje Zapadne Morave, puteljci, napuštene lokacije, šume...
 
Kazna zbog nepropisnog odlaganja smeća za fizička lica je 10.000 dinara, za preduzetnike 30.000, a za pravna lica 60.000 dinara. Ali, cena koju svi plaćamo za ovakav nemar je mnogo veća.
RINA, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: