I u Nišu se proslavlja američki Dan zahvalnosti

Regionalne vesti - Sreda 15.11.2017 - 08:08

Uz pečenu ćurku i pitu od bundeve, tradicionalnu hranu za Dan zahvalnosti, u Nišu će prvi put biti predstavljen i proslavljen ovaj najpoznatiji američki praznik, u četvrtak 16. novembra od 19 sati, u sali Niškog kulturnog centra.

Nova tradicija? FOTO: Thinkstock Nova tradicija? FOTO: Thinkstock

Dan zahvalnosti se u Sjedinjenim Američkim Državama slavi uvek četvrtog četvrtka u novembru, a u našem gradu biće obeležen nedelju dana pre negoli u Njujorku, Čikagu ili Filadelfiji.

Građani Niša do sada su poznavali Dan zahvalnosti preko američkih filmova i serija, a ovoga puta najpoznatiji američki praznik sa njihovom tradicionalnom hranom i običajima stiže u Niš.

Dozu autentičnosti ovom nesvakidašnjem događaju daće specijalni gosti iz jedne od “najameričkijih” država, dvadesetoro Teksašana, koji su i jedni od organizatora.

Prvi susret Niša i Dana zahvalnosti organizuje “Connect Center” u saradnji sa Dečjom misijom Srbije i Niškim kulturnim centrom.

- Uz porodičnu atmosferu karakterističnu za ovaj praznik, ukrase, hranu i poslastice, pričaćemo o američkoj tradiciji i istoriji ovog praznika - najavljuju organizatori.

Ulaz je besplatan i otvoren za sve, uz popunjavanje odgovarajuće prijave na sajtu organizatora.

Organizacija “Connect Center” osnovana je 2015. godine u Nišu od strane američke porodice iz Teksasa.

Ima za cilj zbližavanje kultura i širenje ideje multikulturalnosti kroz organizaciju edukativnih, zabavnih i humanitarnih događaja.

Inače, Dan zahvalnosti vuče korene još od prvih engleskih doseljenika u SAD, a slavi zajednicu različitih kultura. Ovaj praznik su prihvatili svi bez obzira odakle su i kada stigli u Ameriku.

Noć veštica koji je sa pop-kulturom i globalizacijom stigao u poslednjih desetak godina u našu zemlju, uvek izaziva podele na tradicionaliste i one koji u tome vide samo jedan veliki maskenbal.

Da li će se i kako Dan zahvalnosti nakalemiti na ovo podneblje, kao i američka pita od bundeve na srpsku gibanicu, ostaje da se vidi.

Južne vesti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: