Izmeštanje pruge iz Niša – kroz Niš

Regionalne vesti - Utorak 13.03.2018 - 08:17

Pruga kroz Niš još od sedamdesetih jedan od glavnih problema grada. Projektom koji je Srbija potpisala za izgradnju obilaznice pruge Niš – Dimitrovgrad, konačno će se pruga izmestiti – ali opet u naseljena mesta.

Pruga preseca srce Niša već decenijamama FOTO: D. Ristić/OK Radio Pruga preseca srce Niša već decenijamama FOTO: D. Ristić/OK Radio

Pruga preseca srce Niša već decenijamama – a prema poslednjim podacima na pedestak pružnih prelaza u Nišu poginulo je više od 160 ljudi. Najčešći razlog je što su prelazi kroz grad neobezbeđeni, pa se neretko dešava da prilikom prolaska voza, rampe ostanu podignute.

Ovaj problem su želele da pred republičkim organima učine prioritetnim sve vladajuće garniture u Nišu zadnjih dvadesetak godina. Narodni poslanik Milan Lapčević je bio jedan od najglasnijih u tome.

“Više desetina puta sam u Parlamentu tražio od različitih ministara da se izgradi ta obilaznica oko grada, i da se ta pružna deonica ugasi ili eventualno da se pretvori u tramvajski saobraćaj. Sve je ostalo na nivou lepih reči, više puta su potpisivana i pisma o namerama na nivou grada, ali nikad nije bilo realnih i konkretnih koraka”, kaže Lapčević koji je narodni poslanik od 2008. godine, sada već u trećem mandatu, a pre toga je bio načelnik Nišavskog okruga.

Zadnjih pet godina se međutim aktivno radi na izmeštanju pruge iz centra Niša i pravljenju obilaznice oko grada na pruzi Niš – Dimitrovgrad - Sofija. Doneta je odluka o proglašenju javnog interesa i Srbija je potpisala ugovor sa Evropskom Investicionom Bankom i fondovima EU.

Od 286 miliona evra koliko ovaj projekat košta, najvećim delom će se finansirati iz kredita EIB u vrednosti od 134 miliona evra. Pored kredita, 73.04 miliona su bespovratna sredstva iz EU, a iz budžeta u obilaznicu oko Niša otići će nešto više od 60 miliona evra.

Konačno, rešenje insfrastrukturnih i saobraćajnih problema u Nišu obradovalo je mnoge Nišlije. I Milan Lapčević smatra da je projekat dobro i pametno rešenje.

Neke Nišlije međutim nisu tako radosno dočekale ovu vest, jer pruga će opet proći kroz naselja. Iako na krajevima Niša, naselja kroz koja će proći pruga konstantno rastu, a u ovom trenutku biće srušeno više stambenih objekata.

Obilaznica oko Niša duga je 22 km i do kraja ove godina predviđa se završetak imovinskih odnosa nakon čega sledi građevinska dozvola za gradnju. Narednih meseci će biti raspisan međunarodni tender za izbor izvođača radova koji će početi najverovatnije 2020. i biće završeni do 2023. godine. Paralelno je planirana i elektrifikacija te pruge kao poseban projekat.

Pitanje da li će postojeća pruga kroz Niš biti uklonjena, ili će biti iskorišćena za tramvajski saobraćaj – ostaje opet na gradskim vlastima da odluče. Još veće pitanje gradskih vlasti je šta će biti sa tridesetak porodica koje moraju biti iseljene. Prema rečima Ljubivoja Slavkovića, pored veštačenja za koje je Grad Niš u obavezi da završi možda već do kraja ovog meseca, u obavezi je da napravi i akcioni plan za raseljavanje svakog domaćinstva posebno.

DW, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: