Kako se izboriti sa “fantomskim” i “vaskrslim” glasačima

Regionalne vesti - Ponedeljak 28.03.2022 - 13:59

Nije kasno da građani odjave “nepostojeće stanare” za koje su stigla obaveštanja o izborima, kaže programski direktor Crte Raša Nedeljkov.

FOTO: D. Ristić/OK Radio FOTO: D. Ristić/OK Radio
Objašnjava da građani uz dokaz o vlasništvu stana u policijskim stanicama mogu da traže ko je sve prijavljen na njihovoj adresi.
 
“Ukoliko se na toj adresi nalazi neko za kog ne znaju ko je, ili ne treba više da bude tu, podnosi se zahtev istoj policijskoj upravi da se ta osoba pasivizira iz prebivališta”, rekao je Nedeljkov u Novom danu na N1.
 
Što se tiče ažurnosti biračkog spiska, kako kaže, građani imaju mogućnost do srede u ponoć da se obrate Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) ili lokalnoj samoupravi da izmene podatke ako je potrebno.
 
Nedeljkov dodaje da svaki peti građanin misli da je obavezno da ponese sa sobom obaveštenje da bi mogao da glasa, ali to nije tačno.
 
 
Kako proveriti da li je preminuli član familije “glasao”
 
Za svakoga možete da proverite da li se nalazi u biračkom spisku preko sajta MDULS ako imate njihov JMBG ili broj lične karte, govori Nedeljkov.
 
Ako se preminuli član familije nalazi u biračkom spisku, sa umrlicom podnosite zahtev lokalnoj samoupravi da se iz njega ukloni, objašnjava.
 
“Ukoliko želite da proverite da li je neko glasao u ime umrlog lica, nakon izbora obratite se RIK-u pisanim putem, sa skeniranom ili fotokop ličnom kartom i RIK će vam odgovoriti da li je neko 3. aprila glasao u ime osobe za koju ste poslali zahtev”, rekao je on.
 
Kaže da je RIK u obavezi da odgovori da li je neko glasao u vaše lično, ili u ime člana porodice za kog ste poslali podatke.
 
Kompletan tekst možete pročitati OVDE.
N1, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: