Ministarstvo i dalje ćuti o nameštenom tenderu za opremu KC Niš

Regionalne vesti - Sreda 13.09.2017 - 16:24

Iako su u Ministarstvu zdravlja još maja ove godine rekli da "čekaju odluku Komisije za zaštitu prava ponuđača u postupcima javnih nabavki" o poništenom tenderu za nabavku medicinske opreme vredne skoro dve milijarde dinara za novu zgradu Kliničkog centra u Nišu, do danas odbijaju da kažu o kakvoj odluci je uopšte reč. Pored toga, u Ministarstvu ćute i o tome da li će neko snositi posledice zbog spornog tendera.

Tender od dve milijarde dinara nije bio sproveden po Zakonu FOTO: screenshot Tender od dve milijarde dinara nije bio sproveden po Zakonu FOTO: screenshot

Iz Ministarstva zdravlja su nakon pisanja Južnih vesti o tome da je šabačka firma Medicom osporila tender na kojem je pobedila kineska firma Sinepharm, izdali saopštenje u kojem su rekli da je to "laž" i uprkos tome što su novinari objavili odluku Komisije za zaštitu prava, dodali da "čekaju naknadni odgovor Komisije".

Međutim, do danas u Ministarstvu odbijaju da prokomentarišu o kakvoj se odluci radi, pošto je Komisija u trenutku njihove objave, već donela pravosnažno rešenje da je javna nabavka poništena.

Novinari Južnih vesti su pre skoro mesec dana ponovili ista pitanja Ministarstvu zdravlja, međutim, iz ove institucije je ponovo izostao odgovor.

Podsetimo, iako je deo medicinske opreme već ugrađen u novi niški klinički centar, utvrđeno je da tender vredan skoro dve milijarde dinara nije bio sproveden po Zakonu.

Nakon toga i austrijska firma Odelga med je takođe osporila tender, a Komisija za zaštitu prava ponuđača, još jednom potvrdila da je javna nabavka nelegitimna.

Međutim, uprkos tome što je tender poništen, ugovor koji je potpisan sa kineskom firmom ostao je, jer je Komisija odbila da ga poništi.

I direktor niškog Kliničkog centra nedavno je ovo potvrdio rekavši da je skoro sva oprema ugrađena, a da je i onaj deo koji nije ugrađen, već stigao u Srbiju.

Da li je Ministarstvo pokrenulo postupak pred Upravnim sudom?

Građanski nadzornik za ovu javnu nabavku Kristina Glavardanov kaže da je jedini način da se promeni odluka Komisije za zaštitu prava ponuđača da Ministarstvo zdravlja, kao naručilac javne nabavke, pokrene postupak pred Upravnim sudom.

- Presudom Upravnog suda moglo bi da bude naloženo Komisiji da donese novo rešenje. Dakle, to su koraci, prvo Upravni sud, a onda Sud promeni odluku ili da izmene, da donesu drugačiju odluku - rekla je Glavardanov.

Međutim, u Ministarstvu zdravlja mesecima odbijaju da kažu i da li su pokrenuli postupak pred Upravnim sudom.

Južne vesti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

blog comments powered by Disqus