Niš: Toplana predložila da pojeftini grejanje

Regionalne vesti - Sreda 11.10.2017 - 17:01

Ukoliko predlog Toplane bude usvojilo Gradsko veće, daljinsko grejanje biće jeftinije i u fiksnom i varijabilnom delu. Iz ovog preduzeća navode da će kilovat energije korisnici plaćati 5,04 umesto 5,40 dinara, a da će održavanje sistema i ostali troškovi koji spadaju u fiksni deo koštati 27,08 umesto 28,26 dinara po kvadratu prostora koji se greje.

Cena grejanja zavisi i od cene gasa na tržištu FOTO: OK Radio Cena grejanja zavisi i od cene gasa na tržištu FOTO: OK Radio

Iako je prošle sezone bilo predloga da fiksni deo poskupi, Nadzorni odbor Toplane je sada usvojio drugačiju odluku.

Da za više od dinara pojeftini ova stavka na računima Nišlija su, ističu iz preduzeća, postigli su racionalizacijom resursa, efikasnijim radom i prevashodno - smanjenjem gubitaka.

To su učinili, objašnjavanju, tako što su rekonstruisali zastarele toplovode.

- Do pojeftinjenja daljinskog grejanja došlo je, najpre, zahvaljujući neumornom radu terenskih radnika, koji su neprestano ulagali trud da unaprede rad sistema, smanje gubitke i povećaju kvalitet usluge.

Radnici Toplane su danonoćno, posebno tokom ove godine, radili na rekonstrukciji zastarelih toplovoda, što će neizostavno dovesti do višestrukog umanjenja gubitaka na mreži - saopšteno je iz Toplane.

Dodaju da su ovu odluku doneli uz podršku predstavnika građana, ali u skladu sa Uredbom o metodologiji za određivanje cene snabdevanja kupaca koju je donela Vlada Srbije.

- Obračun cene odrađen je maksimalno korektno i utvrđena cena je dosta realna - dodaju.

Inače, cena grejanja zavisi i od cene gasa na tržištu. Ipak, ako gas poskupi ili pojeftini manje od 3 %, to nikako ne utiče na cenu koju plaća krajni korisnik.

Međutim, najveći problem u Nišu su gubici na mreži, a građani plaćaju isporučenu, a ne utrošenu energiju.

Toplana je predložila i da se subvencionišu računi oko 2.600 korisnika koji imaju enormnu potrošnju zbog gubitaka na mreži, loših podstanica i energetski neefikasnih zgrada.

Ipak, iako grejna sezona počinje za nekoliko dana, iz Toplane i dalje nisu istupili sa konkretnim rešenjem za "pomoć" ovakvim korisnicima, a ne zna se hoće li građanima biti omogućeno da plaćaju potrošnju po kvadratu, čije poskupljenje je letos razmatrano.

Podsetimo, prošle sezone su decembarski i januarski računi frapirali građane, zbog čega je, kako su tada kazali, promenjen način naplate utrošenog dela.

Južne vesti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: