Niš: Uskoro prvi “Park znanja”

Regionalne vesti - Utorak 11.04.2017 - 15:55

Učionica na otvorenom u kojoj će niški predškolci, osnovci i srednjoškolci moći kroz interaktivan rad da nauče više o prirodnim naukama biće otvorena u četvrtak 13. aprila u dvorištu Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju. U “Parku znanja” naći će se “Paskalov tron”, “Arhimedova beležnica”, “Galilejevo klatno” i “Faradejev magnetni tunel”.

Galilejevo klatno biće deo postavke u Galilejevo klatno biće deo postavke u "Parku znanja" FOTO: Wikimedia/Tommasodes

Autori edukativnih postavki u parku su profesori fizike Ivana Krulj iz Niša i Vladan Mladenović iz Aleksinca.

Pored toga što je učionica na otvorenom lepa “na oko”, u njoj će deca, ali i sve Nišlije zainteresovane za nauku, moći mnogo toga da nauče.

“Paskalov tron” osmišljen je sa idejom da se učenici bave fenomenom pritiska čvrstih tela, pojašnjava Krulj, a na postavci “Galilejevo klatno” moći će da utvrde od čega zavisi period oscilovanja klatna, dok će malo stariji moći da izvrše određena merenja i utvrde koliko je gravitaciono ubrzanje u tom delu grada.

Interaktivni ogled moći će da urade na instalaciji “Faradejev tunel”, dodaje Krulj, i na njoj će moći da porede brzinu, odnosno vreme slobodnog padanja različitih materijala kroz različite sredine.

“Arhimedova beležnica” može da se upotrebi za niz aktivnosti, a najznačajnija je, kaže Krulj, mogućnost da tu posetioci parka mogu samostalno doći do vrednosti njihovog broja Pi.

- Instalacije su jedinstvene po tome što su interaktivne, podrazumeva se učešće posetilaca, a svaka je zapravo jedno nastavno sredstvo, koje uz sebe ima informacionu tablu koja sadrži kratku biografiju naučnika čije delo stoji uz to.

Na samim instalacijama postoje i uputstva za upotrebu i rad na njima - kaže Krulj.

Osmislili su i instalaciju koju su nazvali “SI školice”, dodaje, a ona je nastala po popularnoj igri “školice” koju je većina dece igrala u detinjstvu.

Na njoj će svi moći da se upoznaju sa "SI sistemom osnovnih fizičkih veličina i jedinica".

Na ideju da se u Nišu napravi prvi “Park znanja” u ovom delu Srbije, došla je nastavnica Krulj koja je svoju zamisao predočila direktorki Regionalnog centra Danijeli Marković.

- Centar je sa pričom “Parka znanja” ili učionice na otvorenom započeo još, pa ima tome 3 godine, kada je postavio prvi solarni panel u dvorištu Centra.

Tada je bio samo san da se na tom prostoru osim toga nađu i neka druga didaktička sredstva - kaže Markovićeva.

Pored novog “Parka znanja” koji je namenjen za učenje prirodnih nauka, članovi tima Regionalnog centra su počeli sa ispisivanjem broja Pi duž staze.

Od postavke “Arhimedova beležnica” do izlazne kapije zasad je ispisano 147 cifara, a njihova ideja je da svi učenici niških škola nastave da ispisuju cifre duž celog grada, čime bi, kažu, Niš postao prepoznatljiv u svetu.

Realizaciju projekta „I Niš da ima Park znanja“ finansijski je podržala Naftna industrija Srbije, kroz program podrške lokalnim zajednicama “Zajednici zajedno”.
Vrednost projekta je oko 1,3 miliona dinara.

Južne vesti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: