„Nišvil“ predložio kandidaturu Niša za prestonicu kulture

Regionalne vesti - Sreda 14.03.2018 - 08:34

Džez festival „Nišvil“ je uputio predlog Skupštini grada Niša da na prvoj narednoj sednici donese Odluku o kandidaturi Niša za Evropsku prestonicu kulture 2025. godine, saopštili su iz organizacije festivala.

Nišville, najveći festival juga Srbije FOTO: Nišville Nišville, najveći festival juga Srbije FOTO: Nišville

Prethodne inicijative „Nišvila“ 2011. i 2014. koje su se odnosile na predlog kandidature Niša za 2021. godinu nisu naišle na razumevanje tadašnjih gradskih vlasti.

U međuvremenu je Novi Sad pobedio u trci za Evropsku prestonicu kulture za 2021. godinu zahvaljujući pre svega znanju i upornosti stručnog tima „Egzit“ festivala.

Direktor „Nišvila“, Ivan Blagojević, kaže da je procena „Nišvila“ da je sledeći termin pogodan za kandidaturu Niša ispred Srbije upravo 2025. godina, kada se nadamo da će Srbija dvostruko ispunjavati uslove kandidature - i kao kandidat za članstvo, a i kao tada ravnopravna članica EU. Takođe, 'Nišvil' predlaže da kompletnu investicionu komponentu projekta vodi KLER (Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj)“, rekao je Blagojević.

Naglasio je da je dobro osmišljenim projektom moguće dobiti status Evropske prestonice kulture i uvećati gradski budžet za kulturu za 100 miliona evra što bi preporodilo infrastrukturu kulture grada.

Istovremeno takvim projektom obogatili bi kulturnu ponudu umetničkim doživljajima tokom svih 365 dana.

„Takođe, predlog 'Nišvila' je i da se obezbedi podrška gradova juga Srbije kao što su Pirot, Leskovac, Vranje i Kruševac kao partnera na projektu od čijih je je gradonačelnika Nišvil dobio načelnu saglasnost prilikom pokretanja prethodnih incijativa“, zaključuje direktor „Nišvila“.

RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: