Novo lice Ćele kule

Regionalne vesti - Ponedeljak 30.04.2012 - 19:03

Spomen kompleks Ćele kule u Nišu dobio je novo ruku koje je 30. aprila obišao ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković

  Virtuelno predstavljanje Chele kule i Bitke na Čegru postavka je više kustoskinje Marine Vlaisavljević. Projektant je Slobodan Ristić, a 3D animaciju uradio je Aleksandar Obradović

“Zaboravljamo istoriju i kad brinemo o zaštiti, ne brinemo da ona bude vidljiva”, kazao je ministar novinarima posle razgledanja postavke. On je dodao da treba raditi istovremeno, kako zaštitu istorijskih spomenika, tako i da ona bude dostupna i vidljiva.

Osim kule adaptirana je i suvenirnica koja dopunjava priču spomenika o podvigu Stevana Sinđelićai njegovih junaka na Čegru. “Ovo je još jedan primer da se turisti privuku i zadrže”, kazao je Marković podsećajući na sličan projekat obnove Kule Nebojša u Beogradu. 

Ministarstvo kulture izdvojilo je za ovaj projekat 1,6 miliona dinara, a novac je utrošen za adaptaciju suvenirnice i nabavku savremene opreme. 

U Ćele kuli ostalo je još 59 lobanja, od ukupno 952 koje su Turci uzidali posle Bitke na Čegru 1809. godine.

Tanjug

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: