Odluka o obaveznom vojnom roku do septembra ili oktobra

Regionalne vesti - Nedelja 07.02.2021 - 13:33

Očekujem da do septembra ili oktobra imamo odluku države da li želi da "odmrzne" obaveze služenja vojnog roka, izjavio je danas potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Nebojša Stefanović.

"Vojna obaveza bi važila za muškarce" FOTO: D. Ristić/OK Radio
Za Srbiju kao državu važno je da ima mlade ljude koji će poznavati vojsku i znati kako se brani zemlja, rekao je Stefanović u intervjuu za današnju "Politiku" i dodao da postoji dosta razloga zbog kojih bi oni mogli da budu motivisani i zadovoljni služenjem vojnog roka.
 
Stefanović je dodao da je on lično za ponovno uvođenje vojnog roka i time praktično otvorio društveni dijalog o ovoj temi.
 
"Javna rasprava se suštinski već vodi i u stručnim krugovima i u javnosti, možda samo nedostaje formalizacija te rasprave u parlamentu. što zavisi od Narodne skupštine", istakao je Stefanović.
 
On očekuje da će u narednim mesecima Generalštab imati konačne stavove, kao najozbiljnija institucija Srbije pozvana da da mišljenje o ovom pitanju.
 
"Tada ćemo imati i formulisan stav kako želimo da vojni rok izgleda, odnosno šta vojska vidi kao najbolji model redovnog služenja i koliko bi precizno od razmatranih četiri do devet meseci trebalo da traje", istakao je Stefanović.
 
Prema njegovim rečima, izračunato je da bi za 10.000 regruta redovno služenje vojnog roka godišnje koštalo ukupno oko osam milijardi dinara (uniforme, hrana, gorivo, grejanje, smeštaj, prevoz...)
 
Kako navodi, dodatna cena bi bile plate, ukoliko bi se donela odluka da ih regruti primaju, i to bi bilo još oko 1,2 do 1,8 milijardi u zavisnosti da li bi bile 20.000 ili 30.000 dinara.
 
Na pitanje da li bi bio prihvatljiv model koji koriste skandinavske zemlje da se svi regruti uvode u evidenciju, a da država poziva samo neke od njih da služe vojsku, Stefanović je rekao da bi se opredelili za to da svi koji stiču zakonski osnov i mogu biti upućeni na odsluženje vojnog roka, budu pozivani.
 
"To je model o kom razgovaramo i za koji mislim da bi bio najkorisniji", naglasio je Stefanović i dodao da bi se faktički svi koji ispunjavaju uslove pozivali na odsluženje vojnog roka nakon što napune 18 godina.
 
"Naravno, postojala bi mogućnost da se odsluženje vojnog roka odloži zbog školovanja ili nekog drugog opravdanog razloga", naveo je ministar odbrane.
 
Prema njegovim rečima, postoji i mogućnost pozivanja na prigovor savesti, što stoji u ustavu, pa se razmatra da li bi takvi regruti bili upućivani u jedinice na dužnosti koje ne podrazumevaju nošenje oružja u možda dužem vremenskom trajanju od ostalih regruta.
 
"Vojna obaveza bi važila za muškarce, dok će žene i dalje da služe vojni rok dobrovoljno, kao što to mogu i sada", naglasio je Stefanović.
 
Govoreći o naporu sistema da se obezbedi dovoljan broj profesionalnih vojnika, on je naveo da je to bilo daleko lakše kada je Srbija bila ekonomski slaba.
 
"Ilustracije radi, trenutno radimo na uspostavljanju pešadijskog bataljona u kasarni u Loznici, gde mi gradonačelnik kaže da postoje dve nove fabrike u kojima je prosečna plata 50.000 dinara", rekao je Stefanović i dodao da vojska mora da stigne tu platu da bi se neko opredelio da radi težak posao profesionlanog vojnika.
 
On je rekao da je zahvalan predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je imao sluha na temu plata.
 
"Išli smo na linearno povećanje od 9,2 do 17,6 odsto za sve pripadnika VS i MO", rekao je Stefanović i dodao da najveće povećanje ide vojnicima, pa onda podoficirima i na kraju oficirima.
 
Prema njegovim rečima, u martu, kada ukupno povećanje stupi na snagu, desetar sa desetak godina staža imaće 56.500 dinara, što je skoro sedam hiljada više nego u decembru.
 
"Naš cilj je da vojnik kad tek počne da radi ima minimalno 50.000 dinara, a vodnik, kao prvi podoficirski čin, da nema manje od 60.000 dinara", istakao je Stefanović.
 
Na pitanje zbog čega se založio za intenzivniju saradnju VS sa Kforom, Stefanović je naveo da želi da uvek imamo mogućnost brze i direktne komunikacije jer je Kfor tu da obezbedi stabilnost na KiM.
 
"Kada dođe do podizanja tenzija u našoj južnoj pokrajini veoma je važno da Kfor preduzme korake da se te tenzije spuste i da se zaštiti srpsko stanovništvo, pošto albansko niko ni ne ugrožava", rekao je on.
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: