Odsustvo antitela ne govori ništa, možda ćemo se vakcinisati svake godine

Regionalne vesti - Sreda 02.06.2021 - 11:42

Akademik Miodrag Čolić rekao je za RTS da je zaustavljanju talasa zaraze koji je započeo u martu doprinela vakcinacija, kao i da misli da ćemo morati redovno da se vakcinišemo. Ugledni imunolog smatra da nas tokom jeseni ponovo očekuje borba protiv kovida, ali u nešto manjem obimu. Za masovnu vakcinaciju u našoj zemlji zalaže se i Radna grupa Srpske akademije nauka i umetnosti formirana tokom pandemije.

FOTO: EPA-EFE FOTO: EPA-EFE
Predsednik Odbora za imunologiju i alergologiju Odeljenja medicinskih nauka SANU, akademik Miodrag Čolić ukazao je da se nalazimo na donjoj krivi zaustavljanja talasa koji je započeo u martu i da je sigurno da je tome doprinela vakcinacija.
 
"Interesantno je da i u zemljama regiona gde masovnost vakcinacije nije toliko velika, takođe se zaustavlja kriva, što je odraz prirodnog toka ove epidemije", naveo je akademik Čolić.
 
Govoreći o kolektivnom imunitetu, Čolić je naveo da su procene za postizanje kolektivnog imuniteta, kada se proces širenja virusa zaustavlja, oko 70 odsto vakcinisanih.
 
"Tu treba računati imunitet koji je stečen na prirodan način, infekcijom. Ne zaboravimo da je bilo mnogo asimptomatskih slučajeva, takođe i onih koji nisu registrovani u pojedinim regionima, čak i u velikim gradovima i ono što je jako značajno, to je da imamo procenat efikasnosti, odnosno obuhvaćenosti stanovništva vakcinacijom", istakao je Miodrag Čolić.
 
"Individualna testiranja nisu ni potrebna ni značajna" 
Kada je reč o trećoj dozi i redovnom vakcinisanju protiv koronavirusa, Čolić je naveo da je sada teško odgovoriti na ovo pitanje i dodao da smatra da su individualna testiranja nisu ni potrebna ni značajna.
 
"Zbog toga što titar antitela i odsustvo antitela ne znači da li imamo ili nemamo zaštitu, odnosno koliko će nas štititi. Prvo, mi ne proveravamo takozvana neutrališuća antitela koja su najznačajnija za sprečavanje širenja virusa, a drugo, vrlo je teško i skoro nije moguće sprovoditi skrining i testiranje takozvanog ćelijskog imuniteta koji ima značajnu ulogu", istakao je akademik Čolić.
 
Dodao je da misli da ćemo morati redovno da se vakcinišemo.
 
"Koliko god mislili da taj imunitet može biti dugotrajan, on je ipak u globalu ograničen na maksimalno godinu dana. Naravno, neko će imati imunitet koji će trajati mnogo duže, neko mnogo kraće. Nijedna zemlja ne može da napravi generalni skrining i svaku osobu testira, pogotovo što mi nemamo jasne parametre šta je to što određuje našu zaštitu", kazao je Čolić.
 
Istakao je da je on oprezni optimista i da sve ukazuje na to da smo blizu kolektivnog imuniteta za čije stvaranje zavisi mnogo faktora.
 
Čolić je naveo da je on preležao kovid i da je vakcinisan, ali da i dalje nosi masku, pošto je potrebno biti oprezan.
 
 
SANU u petak održava naučni skup o kovidu 19 
 
Srpska akademija nauka i umetnosti održaće u petak naučni skup "Šta smo dosada saznali o kovid 19 infekciji – poruke, nova saznanja i dileme". Miodrag Čolić je rekao da je najveći zadatak tog skupa doprinos Akademije i njenih članova u borbi protiv pandemije.
 
"To će biti jedan izraz kontinuiteta delovanja Akademije kada je u pitanju kovid 19, koje nije dovoljno prepoznato u javnosti. Uglavnom će govoriti članovi Akademije, članovi Odbora za imunologiju i alergologiju, koji imaju projekte i članovi Akademije koji su dobili projekte preko Fonda za nauku", istakao je Čolić i naveo da će biti moguće prisustvo skupu i onlajn.
 
Naglasio je da misli da nas tokom jeseni očekuje borba protiv koronavirusa, ali ne u ovakvom obliku i obimu.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: