Porodilja sa morbilama se oporavlja, beba ugrožena

Regionalne vesti - Petak 09.03.2018 - 07:55

Majci je to peto dete, porođaj je tekao brzo i pre nego što su ginekolozi sa GAK stigli, sve je završeno. Novorođenče je nakon toga smešteno u inkubator i prevezeno na Dečju internu kliniku, na odeljenje neonatologije

Beba životno ugrožena i priključena na respirator FOTO: Profimedia Beba životno ugrožena i priključena na respirator FOTO: Profimedia

U noći između 6. i 7. marta, na Infektivnoj klinici u Nišu, u sedmom mesecu trudnoće porodila se L. M. (33) iz okoline Aleksinca, koja je obolela od malih boginja, i donela na svet dečaka teškog 1.530 grama.

Ona je u stabilnom stanju, dok je beba prebačena na Dečju internu kliniku, životno je ugrožena i priključena na respirator.

Trudnica je na Kliniku za infektivne bolesti sa simptomima malih boginja primljena dan pre porođaja. Imala je osip po telu, zbog čega nije mogla da bude primljena na Ginekološko-akušersku kliniku. Ginekolozi su je pregledali, ali nije bilo naznaka da će se ranije poroditi.

- Majci je to peto dete, porođaj je tekao brzo i pre nego što su ginekolozi sa GAK stigli, sve je završeno. Novorođenče je nakon toga smešteno u inkubator i prevezeno na Dečju internu kliniku, na odeljenje neonatologije. Majka se posle porođaja oseća dobro i morbile su u prolaznoj fazi. Ona nije mogla da bude smeštena na GAK jer se virus malih boginja širi vazduhom i kapljičnim putem, pa bi druge trudnice bile u riziku - navodi lekar Klinike za infektivne bolesti KC Niš, infektolog dr Steva Stanišić, koji je obavio porođaj.


Stanje novorođenčeta u međuvremenu se pogoršalo.

Javio se i poremećaj srčanog ritma, posle čega smo uključili adekvatnu terapiju. Postoji sumnja i da beba ima krvarenje u moždanim komorama, što je karakteristično za prevremeno rođenu decu. To će se pouzdano znati posle završene dijagnostike i pregleda neonatologa. Beba u ovom trenutku nema ospe i primila je imunoglobuline - kaže dr Dejan Milojević, načelnik intenzivne nege na Dečjoj klinici.

Kurir, OK, Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: