Potpisana i pisma o namerama za auto-put Niš-Priština

Regionalne vesti - Sreda 16.09.2020 - 11:35

Izvršni direktor američke Finansijske korporacije za međunarodni razvoj (DFC) Adam Boler i direktorka Izvozno-uvozne (EXIM) banke SAD Kimberli Rid potpisali su pisma o namerama sa Srbijom i Kosovom za pomoć u finansiranju izgradnje „Auto-puta mira“ između Niša i Prištine.

 “Auto-put mira će pokrenuti ekonomski razvoj i regionalnu integraciju “Auto-put mira će pokrenuti ekonomski razvoj i regionalnu integraciju" FOTO: D. Ristić/OK Radio
Kako je saopštila DFC, Boler i Rid su pisma potpisali u utorak, na osnovu “istorijskog sporazuma o ekonomskoj normalizaciji koji su Srbija i Kosovo potpisali” 4. septembra u Vašingtonu.
 
Navodi se da pisma o namerama nisu obavezujuća i da će obe agencije, pre nego što se zvanično obavežu na finansiranje, sprovesti standardne provere.
 
Boler je rekao da će “Auto-put mira pokrenuti ekonomski razvoj i regionalnu integraciju povezivanjem Niša i Prištine”.
 
- Takođe će biti snažan simbol novog, transformativnog odnosa ovih susednih zemalja. U partnerstvu s EXIM bankom, DFC je posvećena razvoju ovog mirovnog procesa investiranjem u projekte koji stvaraju radna mesta i donose održivu ekonomsku korist obema zemljama - rekao je Boler.
 
Rid je kazala da je “Auto-put mira važan korak ka ekonomskoj saradnji Beograda i Prištine” i pohvalila rad predsednika SAD Donalda Trampa i celokupne američke administracije “na ovom istorijskom sporazumu”, navodi se u saopštenju.
 
“EXIM banka SAD posvećena je podršci projektima koji unapređuju ekonomski razvoj i zapošljavanje u regionu i podržavaju američki izvoz i radnike. Radujem se saradnji sa DFC i ostalim mojim američkim kolegama u postizanju ovog cilja”, navela je Rid.
 
DFC i EXIM banka planiraju, kako se navodi, da pošalju delegacije u Beograd i Prištinu ovog meseca radi unapređenja rada na Auto-putu mira i drugim projektima.
 
- DFC će takođe postaviti temelje za otvaranje svoje prve kancelarije u regionu. Stalno prisustvo DFC u Beogradu olakšaće realizaciju prioritetnih projekata kao što je Auto-put mira, koji će doprineti otvaranju novih radnih mesta i ekonomskom rastu u regionu - dodaje se u saopštenju.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti obavezali su se 4. septembra u Beloj kući na normalizaciju ekonomskih odnosa. Oni su u prisustvu predsednika SAD Donalda Trampa potpisali svako svoj primerak dokumenta nazvanog “Ekonomska normalizacija”. Dokumenti se razlikuju samo u poslednjoj od 16 tačaka.
 
U jednoj od tačaka piše da će Kosovo i Srbija sarađivati sa DFC i EXIM bankom SAD na memorandumima o saglasnosti radi ostvarivanja Auto-puta mira, železničke veze između Prištine i Merdara, železničke veze između Niša i Prištine, obezbeđivanja sredstava za finansiranje zajmova potrebnih za mala i srednja preduzeća, dodatnih bilateralnih projekata i stalnog prisustva DFC u Beogradu.
 
Hoti je sinoć pozdravio potpisivanje pisma o namerama od DFC i EXIM banke, uz ocenu da je to “dobra vest” na putu ka ispunjavanju dogovora iz Bele kuće.
Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: