Protest: Malinari traže cenu od 1,83 evra po kilogramu

Regionalne vesti - Nedelja 18.06.2017 - 17:53

Malinari iz Jablaničkog okruga i iz Surdulice protestovali su večeras u Leskovcu zahtevajući da otkupna cena malina bude 1,83 evra po kilogramu, koliko i prošle godine.

Malinari su posebno kivni na otkupljivače FOTO: Free Images Malinari su posebno kivni na otkupljivače FOTO: Free Images

„Naš je zahtev da trenutna cena od 120 dinara bude akontna, a krajnja 1.83 evra, odnosno 220 dinara, a to je cena koju hladnjačari dobijaju za izvoz griza od malina“, kazao je Dragan Miljković Kempes iz Bošnjaca kod Lebana, član Organizacionog odbora malinara.

Malinari su posebno kivni na otkupljivače ovog voća, optužujući ih da se bogate na njihovoj muci.

„Molimo vladu Srbije, državu da stanu u našu zaštitu i da urazume otkupljivače, da se ne bogate na našoj muci.

Takođe tražimo da da otkupne cene budu ujednačene u celoj Srbiji, da se ne desi kao prošle godine kada se kod nas malina otkupljivala za 140, a u zapadnoj Srbiji po 240 dinara“, dodao je Miljković.

Malinari tvrde da hladnjačari maline izvoze po ceni od 3 – 5 evra po kilogramu, a da su njivove priče o velikim zalihima i prošlogodišnjim gubicima netačne.

„Neka pokažu knjige, pa će se videti da ne govore istinu“, rekao je jedan od govornika na platou ispred LKC-a.Neki od predstavnika malinara smatraju da da su se otkupljivači udružili, sklopili savez, na čijem čelu, navodno, stoje dve velike firme u Leskovcu i okolini Leskovca.

„Ovo je ucena monopolista. Rod je je ove godine i u Srbiji i u Evropi prepolovljen zbog nevremena i grada.

Nelogično je da cena bude duplo manja od prošlogidišnje“, priča Nebojša Stojanović iz Leskovca koji maline gaji u Donjoj Lokošnici.

„Mi malinari smo uglavnom radnička klasa, ona koja je ostala bez posla po fabrikama, pa se vratila na porodične njive i sada pokušavamo da živimo od proizvodnje malina, višanja i drugog voća, ali siromahu se nikako ne da progleda.

U mojoj porodici niko ne radi“, dodaje Stojanović.

Malinari su najavili svakodnevne proteste.

U nedelju se sastaju u 20 časova na mostu kod Donjeg Sinkovca i odatle kreću naviše, prema „Strela Klajić“. Kažu da će, možda, protest trajati celu noć.

Bilo je reči i o organizovanju većeg udruženja, ali je Miljković komentarisao najavu formiranja udruženja u Donjem Sinkovcu, gde je baš za sutra jedna grupa malinara zakazala formiranje udruženja, što je Miljković osudio.

Jugmedia, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: