Prve svadbe se mogu očekivati od jula

Regionalne vesti - Ponedeljak 10.05.2021 - 12:11

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Srbije Mirsad Đerlek kaže da ukoliko do kraja juna bude tri miliona građana koji su primili drugu dozu vakcine, od jula se možemo nadati i normalizaciji života uključujući i održavanje svadbi. Epidemiolog Branislav Tiodorović navodi da je teško reći da li bi od juna mogle da budu organizovane proslave i da se mora sačekati 7-10 dana, koliko iznosi eventualni period inkubacije od praznika.

FOTO: Screenshot FOTO: Screenshot
Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Srbije Mirsad Đerlek izjavio je da će zaštitne maske morati da se nose bar još tri do šest meseci, pre svega zato što neki ljudi iz zdravstvenih razloga ne mogu da prime vakcinu. 
 
Đerlek je rekao da se, i ako se postigne kolektivni imunitet, mora biti oprezan.
 
Istakao je da ako ostvarimo cilj da do kraja juna imamo tri miliona revakcinisanih, od jula se možemo nadati i normalizaciji života uključujući i održavanje svadbi.
 
"Veoma je važno da sada budemo disciplinovani i da ne idemo sa prebrzim popuštanjem mera jer su neke zemlje koje su imale dosta revakcinisanih a brzo popustile mere imale probleme, jer su im ostali džepovi infekcije", rekao je Đerlek.
 
Dodao je da tu grešku ne smemo dozvoliti i da se moraju koristiti svi načini vakcinacije, uključujući i primanje vakcine u autobusima i obići svako svako mesto, svako selo.
 
Ocenio je da imunizacija ide dobro i da je vakcinacija najbolji način da se tokom leta izbegne plaćanje skupih pi-si-ar testova za ulazak u neke zemlje kada se krene na letovanje.
 
To prema njegovim rečima, važi i za mlade, kojima je preporučio da se vakcinišu da bi mogli da idu na more.
 
 
Tiodorović: Manje od 1.000 novozaraženih - normalniji život
 
Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović kaže da je teško reći da li bi od juna mogle da budu organizovane proslave i da se mora sačekati 7-10 dana, koliko iznosi eventualni period inkubacije od praznika.
 
Tiodorović je za TV Prva rekao da takva odluka ne može biti doneta pre kraja maja ili početka juna i da bi, ako se do tada dobar trend održi i ako broj novozaraženih bude manji od hiljadu, mogli da živimo normalnije.
 
Tiodorović je ukazao da bi idealno bilo da broj novozaraženih na dnevnom nivou padne ispod 100.
 
Kada je reč o vakcinaciji, on je ukazao da je potrebno da na celoj teritoriji Srbije bude vakcinisano više od 50 odsto građana i da lokalne samouprave snose odgovornost za to da građani budu informisani o procesu vakcinacije.
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: