Ružić: "Zaraženo 4% nastavnog osoblja"

Regionalne vesti - Nedelja 06.02.2022 - 15:58

Ministar prosvete Branko Ružić je gostujući na TV Prva rekao da je raspust produžen zbog procene da će sredinom meseca ovaj talas epidemije dostići pik.

FOTO: D. Ristić/OK Radio FOTO: D. Ristić/OK Radio

"Sam predlog je iznet na Timu za škole, u kojem sede predstavnici Batuta, predstavnici dela Kriznog štaba, predstavnici ministarstva prosvete i mi smo nakon brojnih konsultacija i pretpostavki da će pik ovog talasa epidemije biti sredinom meseca, mi smo odlučili da se praktično uz ova tri neradna dana koja su definisana kalendarom u skladu sa državnim praznikom, dodaju još dva radna dana - što bi značilo da će deca ići u školu do 11. februara, a da se sa raspusta vraćaju 21. februara, znači imaće 9 dana kako bi se potpomogla borba protiv omikron soja", rekao je ministar prosvete Ružić.

Posle raspusta biće donesena i odluka da li će nastava da se odvija po kombinovanom modelu, rekao je ministar.

 "Mislim da je važno da ne kažnjavamo neke sredine gde zaista nema razloga da deca ne idu po neposrednom modelu, i mislim da ćemo na taj način uspostaviti sistem", objasnio je Ružić čime je najavio da se nakon raspusta nastava neće odvijati isto u svim sredinama u Srbiji.

"Situacija je bolja nego prošle nedelje, a što se tiče nastavnog osoblja zaraženo je 4 odsto, to su podaci Batuta i to je dovoljan podatak koliko je to fragmentaran broj. Što se tiče dece, to je nepunih 5 hiljada, tj. 0,64 odsto starosne dobi od 6 do 18 godina", rekao je ministar prosvete za TV Prva.

Nadoknada nastave

Ružić je ukazao da nemamo veliki problem u obrazovnom sistemu sa zaražavanjem dece, ali da dolazi do probelma u procesu izvođenja nastave jer dolazi do zaražavanja i odusustovanja nastavnika sa posla.

Ružić je naveo da će pet radnih dana kada nije bilo nastave (tri dana u novembru i dva sada, uz Sretenje) škole nadoknaditi tako što će školska godina biti produžena tri dana i završiće se 24. juna.

Za preostala dva radna dana škole će odlučiti kako će biti nadoknađena - radnim subotama ili dodavanjem jednog časa dnevno.

Naveo je da će završni ispit za osnovce biti pomeren, ali da to neće prolongirati ono sto je predviđeno školskim kalendarom.

OK Radio, mediji

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: