Šok u Leskovcu: Najhladniji i najtopliji grad u Srbiji u samo jednom danu!

Regionalne vesti - Utorak 03.09.2019 - 11:51

Verujete li da jedan grad može ujedno biti i najhladniji i najtopliji u manje od 12 sati? Takav slučaj zabeležen je juče u Leskovcu, ukoliko se ne računa Sjenica u kojoj je tradicionalno najniža temperatura.

Ekstremna temperaturna razlika FOTO: Free Images Ekstremna temperaturna razlika FOTO: Free Images
Stanovnike gradova širom Srbije jučerašnje i današnje jutro dočekalo je sa desetak i kusur stepeni nižim temperaturama nego prethodnih dana, pa je tako u ponedeljak u Leskovcu zabeleženo tek osam stepeni Celzijusa.
 
Ipak, kako ovako niske temperature nisu uobičajene za ovo doba godine, tokom dana ona je porasla za neverovatnih 27 stepeni, pa je tako u ponedeljak podne u ovom gradu zabeleženo 35 stepeni. Stoga je Leskovac postao i najhladniji i najtopliji grad.
 
Ovu zanimljivu temperaturalnu razliku meteorolog Đorđe Đurić objašnjava vedrim vremenom.
 
- Tokom noći je jako zagrevanje i nema oblaka da spreče veće izračivanje vazduha u atmosferu - stoji u njegovom objašnjenju na društvenoj mreži Fejsbuk.
 
Na drugoj strani, u Beogradu u ponedeljak nije bilo tolike oscilacije, pošto je ujutru zabeleženo 20 stepeni (na obodu grada 16 stepeni), a u najtoplijem delu dana živa u termometru je dostigla 34. podeok.
 

 
U Srbiji je danas zabeležen drastičan pad temperature, a nakon tropske klime u pojedinim gradovima ljudi su se probudili uz 10 stepeni Celizijusa.
 
Naime, jutros u sedam časova u Zaječaru zabeležena je upravo takva temperatura, dok je u Kuršumliji, Leskovcu i Dimitrovgradu bilo toplije tek za jedan stepen.
 
Čak i nakon sat vremena situacija se nije drastično promenila i i dalje je vreme osetno bilo hladnije od onoga na šta smo navikli.
 
Takav je slučaj bio, između ostalog, u Zaječaru koji je u sedam časova zvanično bio "najhladniji" grad Srbije, gde je u osam živa u termometru pokazala 14 stepeni, ali je subjektivni osećaj bio da je zapravo drastično hladnije.
 
Ista temperatura zabeležena je i na Crnom Vrhu, ali i u Kuršumliji.
 
Slična situacija sačekala je i građane Požege u kojoj je jutros bilo tek 15 stepeni, kao i u Dimitrovgradu, Leskovcu, te na Zlatiboru i Kopaoniku.
 
 
Nagle promene utiču na zdravlje 
 
Ovakve oscilacije u temperaturi, ali i najavljeno značajno zahlađenje, mogu uticati na zdravlje građana. Nagle promene najviše pogađaju hronične bolesnike, ali one mogu biti opasne i za zdrave ljude.
 
Promene će se osetiti u vidu blagog umora, pospanosti, glavobolje, pa čak i vrtoglavice, te lekari savetuju laganiju ishranu sa mnoštvo voća i povrća.
Kurir, Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: