Univerzitet u Nišu: Više mesta nego brucoša

Regionalne vesti - Ponedeljak 11.06.2018 - 07:36

Niški univerzitet objavio zajednički konkurs za upis studenata u narednu školsku godinu. Na budžet će se upisati 3.158 brucoša, dok će prvu godinu platiti 1.685 studenata

Na budžetu 3.158 mesta FOTO: TO Niš Na budžetu 3.158 mesta FOTO: TO Niš
Univerzitet u Nišu je objavio Zajednički konkurs za upis studenata u prvu godinu studijskih programa osnovnih akademskih, integrisanih akademskih i osnovnih strukovnih studija za prvi konursni rok od 20. juna do 20. jula.
 
Na budžetu će se odlukom Vlade Srbije upisati 3.158 brucoša, dok će prvu godinu studija platiti 1.685 kandidata. Prvi put ove godine maturanti ne bi trebalo da brinu oko upisa, jer su prognoze da će zbog demografske situacije biti više mesta nego kandidata.
 
Brojci od 4.848 treba dodati i još 120 brucoša koji će ove godine prvi put upisati Poljoprivredni fakultet u Kruševcu. Jedino što će budući poljoprivredni inženjeri morati da propuste junski rok, jer ovaj fakultet još uvek nije dobio akreditaciju.
 
Stav Senata Univerziteta u Nišu je da Poljoprivredni fakultet upiše na prvu godinu studija 120 studenata koji bi se finansirali iz budžeta. Budućim studentima ovog najmlađeg fakulteta u sastavu Niškog univerziteta biće ponuđena tri studijska programa, voćarstvo i vinogradarstvo, ratarstvo i povrtarstvo i stočarstvo.
 
- Očekujemo da za drugi upisni rok bude završena procedura oko akreditacije i da počne upis i na ovaj fakultet - kaže rektor Dragan Antić.
 
U iščekivanju akreditacije za nemački jezik proći će i ove godine upisna groznica na Filozofskom fakultetu. Dekan prof. dr Natalija Jovanović kaže da su ispunili sve uslove, ali da iz "tehničkih razloga" ne mogu ove godine da upišu 30 brucoša za studije nemačkog jezika.
 
- Već drugu godinu čekamo na akreditaciju. Plaćamo pet profesora a ne možemo da upisujemo studente. Očekujemo da barem do septembra stigne potpis - kaže profesorka Natalija, i pojašnjava da je problem u tome što je prethodnoj akreditacionoj komisiji istekao mandat, a da konkurs za nove članove još uvek nije raspisan.
 
KVOTE NA BUDžETU
 
Građevinsko-arhitektonski fakultet će upisatu 240 studenata na budžetu. Broj budžetskih studenata na Ekonomskom fakultetu je 330, dok će Elektronski fakultet upisati 480 brucoša. Mašinski fakultet upisaće ovog juna 270 brucoša o trošku države, dok će Medicinski fakultet ove godine upisati 300 studenata na budžetu. Za integrisane akademske studije medicine predviđeno je 180 kandidata, a za integrisane akademske studije stomatologije i farmacije po 60. Pedagoški fakultet u Vranju upisaće 110 brucoša na budžetu.
 
Za integrisane akademske studije za obrazovanje master profesora tehnike i informatike predloženo je 20 kandidata, dok je za studijski program obrazovanje učitelja predloženo 80, a za studijski program obrazovanja vaspitača 10 kandidata. Pravni fakultet će ove godine moći da upiše 280 brucoša. 
 
Prirodno-matematički fakultet upisaće na šest studijskih programa 330 brucoša. Tehnološkom fakultetu u Leskovcu je dozvoljeno da upiše 120 studenata, a Fakultet zaštite na radu 200, po sto studenata na studijskim programima zaštita na radu i zaštita životne sredine. 
 
Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja upisaće 140 studenta. Fakultetu umetnosti je odobren upis 38 studenata koji se finansiraju iz budžeta. Filozofski fakultet upisaće 320 studenata na 12 studijskih programa. Samo dva fakulteta neće upisati samofinansirajuće studente - PMF i Tehnološki fakultet u Leskovcu.
Večernje novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: