Zaposlenima u izolaciji i samoizolaciji PUNA PLATA

Regionalne vesti - Četvrtak 16.04.2020 - 12:48

Više od 60 odsto zaposlenih u državnoj administraciji i u lokalnim samoupravama radi od kuće, kaže ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

Izmenjena dva kolektivna ugovora za državne i lokalne organe FOTO: D. Ristić/OK Radio Izmenjena dva kolektivna ugovora za državne i lokalne organe FOTO: D. Ristić/OK Radio
On navodi da je zaposlenima koji su u izolaciji ili samoizolaciji obezbeđen pun iznos plate.
 
Objasnio je da su po zaključku Vlade Srbije od 3. aprila izmenjena dva kolektivna ugovora za državne organe i za organe jedinica lokalnih samouprava za koje je nadležno Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.
 
Naveo je da su izmene tih kolektvnih ugovora stupile na snagu 14. aprila i odnosiće se i na martovske plate.
 
"Svi se nadamo da će vanredno stanje u dogledno vreme biti prekinuto. Ovde se ne radi samo o kolektivnim ugovorima koje je potisalo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, nego i o kolektivnim ugovorima drugih ministarstava po preporuci Vlade", rekao je Ružić u uključcenju za TV Prva.
 
Objasnio je da je to naročito bitno za zdravstvo i socijalne ustanove koje su opterećene obavezama u vanrednom stanju, kao i za Vojsku i policiju.
 
Upitan kako se dokazuje da neko od zaposlenih u državnim organima ili lokalnim samoupravama treba ide u izolaciju ili samoizolaciju, Ružić kaže da je precizirano privremeno odsustvovanje onih koji su zaraženi ili su u izolaciji i samoizolaciji jer su isključivo u toku rada bili u kontaktu sa zaraženim.
 
"Važno je da ne dođe do zloupotreba jedne ovakve norme, a verujem da će svaki poslodavac određivati uslove. Postoji široka lepeza dokazivanja. Verujem da je nivo odgovornosti zaposlenih visok i da niko neće pribeći zloupotrebama", kaže Ružić.
 
Naveo je da Vlada nije usvojila pomenuti zaključak, zaposleni bi u toj situaciji primali samo nakandu u visini od 65 odsto plate.
 
Ministar kaže da nema preciznih podataka o tome koliko ima zaraženih među zaposlenima u državnoj upravi i lokalnim samoupravama, kao ni o tome koliko ih je u izolaciji ili samoizolaciji.
 
"Precizne podatke nemamo, jer nisu strukturirani sektorski, već se svode na saopštvanja podataka na konferencijama za novinare zdrastvenog šataba", navodi Ružić.
 
Naveo je da je odmah po uvođenju vanrednog stanja Vlada Srbije donela jasne preporuke i mere koje definišu da stariji od 60 godina i majke sa decom do 12 godina čiji supružnici moraju da rade mogu da idu na rad od kuće.
 
"U proseku više od 60 odsto je u admisnitraciji koji rade od kuće. Jedinice lokalne samouprave odmah su po uvođenju vanrednog stanja obustavili rad na šalterima i taj mogući udar korona virusa time smo sprečili", rekao je Ružzić.
 
Naveo je da to što su šalaterski radnici upućeni na rad od kućee ne znači da je komunikacija sa građanima stala, nego i dalje funkcioniše samo u složenim okolnostima.
 
"Obaveza je svih jedinica lokalne samouprave da pruže usluge građanima, pre svega komunalne, socijalne, ali i administrativne", kaže Ružić.
 
Naveo je da u trenutnim uslovima radi elektronski servis za podnošenje zahteva za kretanje u vreme policijskog časa, kao i drugi e-servis poput servisa eBeba, onlajn upis u vrtiće i izjašnajvanje roditelja u koju bi šklu da upišu svoju decu.
 
Ružić je rekao da Ministarstvo informiše sve jedinice lokalne samouprave o važnim preporukama, kao i da organizovalo distribuciju zaštine opreme za sve lok samouprave.
 
"I u vanrednim okolnostima sva ministarstva su na visini zadatka, naravno da negde postoje određenih problem koje pokušavamo da rešimo u hodu. I na terenu smo na odgovoran način dočekali epidemiju i radimo u interesu građana", zaključio je Ružić.
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: