Retka fotografija Nila Armstronga sa leta u svemir stavljena na aukciju, cena LUDILO

Zivot i stil - Subota 07.11.2020 - 12:48

Retka fotografija američkog astronauta Nila Armstronga na površini Meseca nalazi se među hiljadama svemirskih fotografija koje će aukcijska kuća „Kristi“ ponuditi na prodaju.

Očekuje se da će fotografija koštati 30.000 funti FOTO: Profimedia Očekuje se da će fotografija koštati 30.000 funti FOTO: Profimedia
Više od 2.400 fotografija dokumentuje „zlatno doba istraživanja svemira“ i najopsežnija je takva kolekcija koja je ikad došla na aukciju, kažu iz kuće „Kristi“, prenosi RTS.
 
Najveća senzacija aukcije je neobjavljena fotografija Nila Armstronga snimljena tokom misije Apolo 11, 1969. godine, kada je postao prvi čovek koji je kročio na Mesec. U pratnji dva člana posade, Baza Oldrina i Majka Kolinsa, dok je koračao prašnjavom površinom Zemljinog satelita, Armstrong je slavno rekao: „Ovo je mali korak za čoveka, ali veliki za čovečanstvo“.
 
U to vreme nijedna od fotografija koje je NASA objavila zapravo nije prikazivala Armstronga, koji je imao zadatak da stoji iza kamere i snima fotografije, ali onda je jedna izronila.
 
„Na većini fotografija astronauta koje vidite iz Apolla 11 je Baz Odrin. Ali na kraju misije, Baz je uzeo kameru i brzo snimio Nila. I na to se zaboravilo nakon uspeha misije. I ponovo je otkrivena tek osamdesetih“, navode iz „Kristija“.
 
Očekuje se da će fotografija koštati 30.000 funti (nešto više od 33.000 evra).
 
Još jedna slika koja će se pojaviti na aukciji je Oldrinov selfi, koji je snimio tokom misije Džemini 12, 1965. godine. Ostali predmeti na aukciji kreću se od ranih slika mračne strane Meseca iz kasnih 50-ih do Apolo misija 1960-ih i 70-ih, a među ponuđenim fotografijama biće i one koje prikazuju Crvenu planetu, prenosi RTS.
 
Onlajn aukcija traje od 6. do 20. novembra 2020.
 
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: