Rusija: Piramide srama pred vratima - zbog duga za đubre

Zivot i stil - Četvrtak 26.09.2019 - 12:51

Komunalno preduzećo u ruskom gradu Samari postavlja velike metalne piramide ispred kuća dužnika, koji ne plaćaju redovno račune.

"Ovde živi dužnik!" piše na piramidama FOTO: NTV/YouTube

Komunalno preduzeće ruskog grada Samare koristi velike metalne piramide, kako bi osramotilo meštane, koji navodno zaostaju sa plaćanjem računa.

Neredovnim platišama pred vratima ostavljaju crno-žute piramide, teške preko tonu, prenosi državna televizija Rosija 1.
 
Metalne konstrukcije su ukrašene strelicama i natpisima "Ovde živi dužnik", kao i snimljenom glasovnom porukom koja na svakih deset minuta ponavlja koliko duguje taj meštanin.
 
Ovaj potez je izazvao brojne kritike, posebno na društvenim mrežama. Mnogi tvrde da se ovakvom metodom od ljudi "nepotrebno prave babaroge."
 
Jedna žena požalila se reporterima televizije Rosija 1, rekavši da su piramide jednako neugodne i za one koji redovno izmiruju obaveze, kao i za njihove siromašnije komšije.
 
"To je užasno. Ako znaju da će to uznemiravati i ljude u okolini, zašto to rade?", upitala je.
 
Piramide utihnu uveče i u određene sate tokom dana, kako bi se poštovao zakon o smanjenju buke, ali Rosija 1 dodaje da postoje planovi da se osvetle tokom noćnih sati.
 
Korisnik Tvitera Lev Moškalev je upitao da li dužnike stvarno treba stavljati na stub srama.
 
"Devedeset devet odsto dužnika prebraja svaki dinar za hranu i zato duguje za račune", napisao je.
 
"Samo za one koji mogu da plate"
 
Iz kompanije zadužene za komunalne usluge u Samari demantuju da se na ovaj način ukazuje na siromašne sugrađane, uz objašnjenje da će "piramide koristiti samo ispred kuća onih, koji deluju kao da mogu da priušte plaćanje računa".
 
"Kada komšiluk sazna, dužnik se oseća neprijatno", kaže direktor ove kompanije Vladimir Birjukov.
 
Ipak, ostaje pitanje koliko će efikasne biti "piramide srama".
 
Rosija 1 podseća da je komunalno preduzeće iz ovog grada i ranije pokušavalo da na sličan način osramoti dužnike - laserima su ispisivali iznos duga ljudima na kuće, ali su ipak uspeli da nadoknade tek oko 0,1 odsto dugovanja za protekle dve godine.
BBC News, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: