Snežana živi kao nomad, biciklom obilazi svet

Zivot i stil - Nedelja 23.12.2018 - 13:48

Koliko puta ste rekli - svega mi je dosta, sutra dajem otkaz i okrećem novi list? Isto to izgovorila je i Snežana Radojičić, sela na bicikl i otisnula se na put oko sveta. Ekipa RTS-a upoznala ju je kada se privremeno zaustavila u Beogradu.

Putuje već osam godina FOTO: RTS printscreen Putuje već osam godina FOTO: RTS printscreen
Vozila se po Kambodži, odmarala u pustinji Gobi, kampovala na Kavkazu. To su samo neka mesta do kojih je biciklom stigla Snežana Radojičić. Za osam godina prešla je više od 55.000 kilometara i obišla 40 zemalja.
 
„Pre desetak godina se rodila ta ideja da izađem iz konvencionalnog načina života kojim nisam bila zadovoljna i da učinim nešto u vezi sa svojim snovima i da živim slobodno i da živim od pisanja", objašnjava biciklistkinja i pisac Snežana Radojičić.
 
Diplomirala je jugoslovensku književnost. Radila je kao agent za nekretnine i menadžer osiguranja. Tek onda je shvatila da su bicikliranje i pisanje jedino čime želi da se bavi.
 
„Kada sam to spoznala, ja sam uradila sve da to promeni. A sada pretpostavljam da mi je bilo teško ako mi 20 godina nije doprlo do svesti, ako sam 20 godina zavaravala sebe pokušavajući da radim neke stvari koje me nisu ispunjavale koje nisam želela čisto radi nekog komfora i radi nekog lagodnijeg života", kaže Snežana.
 
Danas se najlagodnije oseća dok krstari svojim dvotočkašem i uživa u prirodi. Dnevno prelazi oko 80 kilometara. Spava u šatoru i isprobava svetske kuhinje.
 
„Ja vozim tamo gde mi je dobro, gde mi se dopada, gde hoću više da otkrijem o toj kulturi i ljudima, gde su lepi pejzaži, gde je dobra priroda. Onda stanem, pišem knjige, putopise o tome, onda nastavim dalje", ističe ova avanturistkinja.
 
Svoje dosadašnje avanture smestila je u četiri putopisa. Od prodaje knjiga finansira naredna putovanja.
 
„I to je ta čar slobode da ja uopšte ne znam gde ću sledeće da idem. Ima mnogo zemalja koje su na mene izvršile veliki uticaj, i koje su mi se jako dopale. Zemlja koju ja stavljam iznad svih je Japan", napominje Snežana.
 
Za osam godina otkako putuje, ovo je tek treći put da se obrela u Srbiji. Tvrdi da je više neprijatnih iskustava imala u Beogradu nego na svojim putešestvijima.
 
„Jednom su pokušali da mi ukradu bicikl na Bajkalskom jezeru gde sam kampovala, oterala sam ih peper sprejom, to je bila najakcionija od svih opasnost. Jednom me ljutiti farmer u Kini probudio tako što je moj šator pokušao da prevrne naglavačke, jer je mislio da sam mu oštetila zemljište. Imala sam i neke pokušaje u Indoneziji se desilo da me poljube", seća se putopisac i svetski putnik.
 
Snežana kaže da odavno već nije na putovanju, jer biti nomad za nju je način života. Avanturistički duh je ne napušta, pa tako planira da se upusti u humanitarnu pešačku turu po Evropi za decu ulice. Potom se ponovo vraća svoj prijatelju dvotočkašu i baca se na istraživanje Latinske Amerike.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: