Izbori koštaju 17,4 miliona evra

Izbori 2012 - Ponedeljak 16.04.2012 - 22:20

 Izbori zakazani za Đurđevdan koštaće Srbiju 17,4 miliona evra, tvrde u “Transparentnosti Srbija”.

U ovoj organizaciji još kažu da opštine masovno krše propise o finansiranju stranaka i kampanje, dok partije uglavnom ne prikazuju sve prihode, iako su po zakonu obavezne da to čine.

Surdulica i Pančevo jedine su lokalne samouprave koje su poštovale zakon kada su partije dodeljivale novac za finansiranje redovnog rada i za kampanju. To pokazuje istraživanje koje je obuhvatilo 154 opštine u Srbiji, što je oko 90 odsto lokalnih samouprava.

Sporno, kažu u “Transparentnosti Srbija”, može da bude i finansiranje kampanje iz kredita.

Naročito bi bilo opasno ukoliko bi se krediti vraćali od novca koje buduće parlamentarne stranke dobiju od redovnog rada - smatra Nemanja Nenadić iz ove organizacije.

Poseban problem za Transparentnost jeste taj što u budžetu nije izdvojen novac za predsedničke izbore.

- Budžetske rezerve su manje nego sredstva potrebna za predizbornu kampanju. Nadam se da će da postoje alhemičari koji će na neki način uspeti da premoste tu razliku – kaže Vladimir Goati iz “Transparentnosti Srbije”.

Programski direktor “Transparentnosti” Nemanja Nenadić kaže da je za organizovanje procesa izbora potrebno oko milijardu dinara, za njihovo finansiranje predviđeno je još 843 miliona dinara, dok u budžetskoj rezervi za 2012. ima oko 600 miliona dinara.

Govoreći o gruboj proceni koliko će za izbore biti izdvojeno iz republičkog, pokrajinskog i koliko iz lokalnih budžeta, Nenadić je procenio da će ta cifra biti oko 17,4 miliona evra, što je više nego ranijih godina.

- S jedne strane, to je dobro, jer će stranke imati više sredstava i manje će morati da se oslanjaju na donatore, dok je negativna strana toga to što će ta sredstva biti veća nego ranije - rekao je on.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Dušan Nikezić, međutim, tvrdi da u budžetu ima novca za predstojeće predsedničke izbore.

- Sredstva za sprovođenje predsedničkih izbora su u potpunosti obezbeđena iz budžetske rezerve i ukupno iznose milijardu i 393 miliona dinara, od čega se 843 miliona odnosi na troškove predizborne kampanje, a 550 miliona za rad Republičke izborne komisije - objašnjava Nikezić.

RTS

Vrati se na kategoriju Izbori 2012

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: