Izborna tišina do nedelje

Izbori 2012 - Petak 04.05.2012 - 11:29

U Srbiji je u ponoć počela predizborna tišina uoči predsedničkih, parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora, koja će trajati do zatvaranja biračkih mesta u nedelju, 6. maja, u 20 sati, a za koje vreme je zabranjena izborna propaganda putem sredstava

Zamenik predsednika Republičke radio difuzne agencije Goran Karadžić rekao je Tanjugu da je Zakonom o izboru narodnih poslanika jasno definisano da je za vreme izborne tišine zabranjeno i održavanje javnih skupova i objavljivanje procene rezultata izbora i to 48 časova pre njihovog održavanja i na dan njihovog održavanja pa do zatvaranja biračkih mesta.

Karadžić je dodao i da za vreme izborne tišine "država ne može da stane" i da su državni funkcioneri "isto što su bili i pre raspisivanja izbora", tako da oni za vreme izborne tišine mogu nastaviti svoje aktivnosti. Na medijima je, dodao je Karadžić, da procene koliko će prostora dati državnim funkcionerima, jer se ne može očekivati da izborna tišina "bude odmor za državne funkcionere".

"Ne može se očekivati da državni funkcioneri ne rade, ali to ne sme da poprimi oblike stranačke propagande", rekao je Karadžić dodajući da bi funkcioneri, ipak trebalo da smanje aktivnosti tokom predizborne tišine.Karadžić je naveo i da ni RRA ni Savet za štapu ne mogu da daju precizno uputstvo šta se može objaviti od aktivnosti državnih funkcionera, a šta ne, kao i da baviti se medijima "znači imati visok stepen društvene odgovornosti i donositi odluke, zbog čega i postoje urednici medija koji treba da pročitaju zakon i na osnovu njega donose odluke".

Prema njegovim rečima, izborna tišina se odnosi na sva sredstva javnog informisanja - televiziju, radio i štampane medije, ali i na njihove sajtove. Zakon međutim, dodao je Karadžić, ne obuhvata blogove, društvene mreže i ostale sajtove, koji ne predstavljaju Internet stranice sredstava javnog informisanja.

Karadžić je ocenio i da se mediji ponašaju "kao da nikada nije bilo izborne tišine" naglašavajući da sve što je važilo u prethodnim izbornim ciklusima važi i dalje.Od ponoći kada je počela izborna tišina, prema Karadžićevim rečima nije bilo njenog kršenja.

Tanjug

Vrati se na kategoriju Izbori 2012

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: