Podrška Euleksa za izbore

Izbori 2012 - Četvrtak 03.05.2012 - 16:18

Portparol misije EU na Kosovu Irina Gudeljević kaže da će Euleks pružiti svu moguću podršku izbornom procesu 6. maja. Komandant jedinica Kfora Erhard Drevs kažu da su tu da pomognu kosovskoj policiji ali "niti ometaju niti podržavaju srpske izbore".

Pozdravljajući postignuti sporazum koji OEBS-u omogućava da pomogne glasanje na Kosovu za predsedničke i parlamentarne izbore Srbije Gudeljević je u izjavi Tanjugu rekla da će Euleks u skladu sa svojim mandatom pružiti svu podršku koju može.

"Misija blisko sarađuje sa Kosovskom policijom i Kforom kako bi OEBS-u bilo omogućeno da sprovede svoj zadatak. Važno je da svi doprinesu održavanju mirne situacije", kazala je Gudeljevićeva.
Komandant Kfor-a nemački general Erhard Drevs izjavio je danas da će međunarodne vojne snage zadržati neutralan stav u odnosu na održavanje predsedničkih i parlamentarnih izbora Srbije 6. maja na Kosovu, da će pružiti podršku gde to bude trebalo, ali da će njihove jedinice biti u pripravnosti kako bi obezbedile sigurnost na celoj teritoriji Kosova.

Tokom poste Prizrenu Drevs je izjavio da Kfor neće ometati ali ni podržavati parlamentarne i predsedničke izbore Srbije 6. maja na Kosovu.

Prema njegovim rečima najviše odgovornost za stanje u najvećem delu Kosova imaće kosovska policija, dok će Kfor obezbediti potrebnu podršku tamo gde to bude trebalo.

"Kfor će delovati na osnovu dva principa. Prvi je da neće podržavati niti ometati održavanje izbora, odnosno biće neutralan što se tiče izbora. Drugi je da će biti u stanju pripravnosti i naši vojnici biće angažovani da održimo mirnu i sigurnu situaciju", kazao je Drevs.

On je pojasnio da će Kfor obezbediti podršku tamo gde bude potrebno, bez ozbira u kom delu Kosova eventualno bude bezbednosno opasna situacija i bez obzira ko će biti taj ko će izazvati pogoršanje situacije.

Drevs je rekao da će na osnovu informacija koje Kfor ima, bezbednosnu situaciju u najvećem delu Kosova osigurati kosovska policija, u koju, kako je dodao "imamo poverenje".

U obraćanju medijima u Prizrenu Drevs je ponovio da je za bezbednost na Kosovu odgovorna kosovska policija, dok je "Kfor dodatni stub, garant za situacije i okolnosti u kojima drugi organi reda ne mogu da izađu na kraj".

Prema njegovim rečima, to jednako važi za severni deo kao i za ostale delove Kosova.

(MONDO/agencije)

Mondo

Vrati se na kategoriju Izbori 2012

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: