JAPANSKA JABUKA u vranjskoj bašti (FOTO)

U fokusu - Sreda 04.12.2019 - 09:57

Vranjanka Latinka Mančić već šest godina gaji neobično voće u svom dvorištu, koje u decembru posebno privlači pažnju.

Blaga vranjska klima prija ovom voću FOTO: S. Tasić/OK Radio Blaga vranjska klima prija ovom voću FOTO: S. Tasić/OK Radio
Reč je o japanskoj jabuci, čije plodove, priča Mančićeva, ona prodaje po ceni od 130 dinara za kilogram.
 
Plod bi trebalo da bude baš zreo, da bi se osetila sva punoća ukusa
 
Japanska jabuka ima ukus kajsije i breskve, a nekima liči na paradajz.
 
Zrela japanska jabuka, jede se kašičicom, ali samo ako je plod u potpunosti zreo.
 
- Sadnicu japanske jabuke mi je doneo komšija, kada je išao u Bitolj da kupi grožđe. 
 
On je tri sadnice ostavio  za sebe, a jednu dao nama, a mi smo je posadili u bašti pored cveća - priča Latinka.
 
Blaga vranjska klima sa puno sunčanih dana, prijala je ovom  nesvakidašnjem voću na našim prostorima, te je posle tri godine, stablo rodilo.
 
- Ove godine je baš puno plodova. Naredne očekujemo još više, jer se ovo drvo, koje može da dostigne visinu od sedam i po metara, lepo razvija.
 
Drvo dobro rađa, nešto prodamo, imamo za sebe, ali i za poklon, jer se ljudi uvek raduju neobičnim poklonima - ukazuje Latinka.
 
Plod japanske jabuke veoma je bogat vitaminom C.
 
Ovo voće prija srcu, podstče cirkulaciju i jača celokupan imunitet organizma.
 
U kineskoj narodnoj medicini koristi se za obnavljanje energije i preporučuje se kod malaksalosti.
 
Mančići pored japanske jabuke u svojoj bašti imaju i kivi.

Foto Galerija

Japanska jabuka u vranjskoj bašti

OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: