JUG i dalje NAJSIROMAŠNIJI

Seks i grad - Nedelja 09.04.2017 - 06:32

Stanovnici juga zemlje i dalje su među najsiromašnijima u Srbiji, sudeći prema podacima Zavoda za statistiku, a koji pokazuju kolika je mesečna potrošnja prema članu domaćinstva.

Sirotinja, i Bogu je teška FOTO OK Radio Sirotinja, i Bogu je teška FOTO OK Radio

Prema tim podacima koji se odnose na 2015. godinu, sa najmanje para,  17.648 dinara na mesečnom nivou, raspoložu domaćinstva iz južne i i istočne Srbije, dok u regionu Beograda ta cifra iznosi 26.327, a a na nivou Srbije 20.574 dinara.

Sociolog Ana Janković smatra da je glavni razlog za ovakvu statistiku propast nekadašnjih industrijskih giganata na ovom području.

- Jug Srbije je ranijih godina bio veliki industrijski centar, sa velikim fabričkim gigantima, koji su upošljavali veliki broj ljudi.

Sa nestankom tih fabrika, jug Srbije se našao u tom  takvom siromaštvu.

Potrebno je dosta godina da prođe, decenije, čitave generacije, pa da se izađe iz te zone siromašta.

Koliko god bilo investicija, to je ipak nedovoljno, i predstavlja procentualno mali pomak u odnosno što smo mi u Vranju nekada imali, kada je o industriji re
č - smatra Jankovićeva.

Ona ukazuje i na to da većina stanovništva na ovom području prihoduje mešovito, jer pored plata ima i poljoprivredu, koja značajno dopinosi tome da  siromaštvo nije još veće.

Južnjaci najmanje od svih stanovnika Srbije troše i na hranu i piće, i to 6.500 po članu na mesečnom nivou, a Beograđani 8.000 dinara.

Na odeću i obuću opet najviše troše Beograđani, i to preko 1.200 dinara, pa Vojvođani oko 1.000 dinara, a najmanje južnjaci, 900 dinara.

Republički zavod za statistiku saopštio je da je stopa siromaštva u Srbiji 25,5 odsto, a to znači da je četvrtina građana u riziku da padne u siromaštvo.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Seks i grad

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: