KIC: Ostavi BUGARE na miru, VUČIĆU!

Seks i grad - Petak 10.03.2017 - 09:20

Vranje - Kulturno informativni centar iz Bosilegrada, na čijem je čelu Ivan Nikolov a koji okuplja pripadnike bugarske nacionalne manjine, ocenio je u saopštenju za javnost da se obeležavanje 100 godina Topličkog ustanka u Prokuplju, pre nekoliko dana, „pretvorilo u nacionalističku histeriju i nekontrolisan izliv 100 godina vaspitavane i odgajane mržnje prema Bugarima“.

Vučić i Nikolov FOTO OK Radio Vučić i Nikolov FOTO OK Radio

KIC ocenjuje da se šef vladajuće SNS, premijer i predsednički kandidat Aleksandar Vučić na proslavi „u klasičnom radikalsko-patriotskom stilu iz ranih devedesetih“ obratio govorom koji ključa od istorijskih mitova, nacionalne mržnje i ratne propagande kakva se obično vodi u predvečerje ratova kada treba narod mobilisati oko ratnih ciljeva i satanizovati neprijatelja.

- Još Vučić na zapadu važi za političara „proevropske orijentacije“?! Šta li tek ostaje za one koji imaju izrazito antievropski stav? - pitaju se u KIC-u.  

U KIC-u podsećaju da se u Prokuplju u isto vreme i istim povodom održavala i naučna istorijska konferencija o Topličkom ustanku.

- Obzirom na zadati politički okvir u Vučićevom govoru, nema nikakve sumnje u kakvom „objektivnom“ i „nezavisnom“ naučnom duhu je protekla i ta konferencija.

Po pravilu, na takvim „naučnim skupovima“, i sada i prošle godine u Surdulici i Leskovcu, svaki put se navode različite i sve veće i veće zaokružene cifre - od 3.000 do 30.000 streljanih Srba, 50.000 zapaljenih kuća, 8.000 umorenih glađu, 100 ubijenih sveštenika, 6.000 silovanih i nabijenih na kolac devojaka, nasilno sprovođenoj „bugarizaciji“ i svakojakih drugih nebuloza koje blage veze nemaju sa istorijskim činjenicama i sa zdravim razumom.

Niko nikoga ne tera da se odriče svoje istorije ali 100 godina je dovoljno duga istorijska distanca da se ona ponovo pročita i preosmisli, očisti od ideoloških naslaga i vrednuje na novi način.

Srpski istoričari muku muče da nađu dokaze za unapred postavljene  teze za koje nigde u arhivama nema nikakvih istorijskih dokaza osim u ratno-huškačoj štampi iz onog vremena
- kaže se u saopštenju KIC-a.
 
U ovoj organizaciji napominju da su samo nekoliko dana posle Prokuplja „Novosti“  krenule sa feljtonom u nastavcima o Topličkom ustanku, u kome se o „Bugarima ponovo piše onako kako ni nacisti nisu pisali o Jevrejima“.

- Niti Vučiću, niti njegovim savetnicima, niti uredniku „Novosti“ nije palo na pamet da malo spuste loptu, ako ni zbog čega drugog, a ono zbog lojalnih srpskih građana bugarskog porekla, koji ničim nisu zaslužili da ih premijer, predsednički kandidat ili kako se več Vučić smatra, poistovečuje sa nekakvim stvarnim ili izmišljenim zločincima od pre 100 godina.

Nikome nije pomislio kako se osečaju ti građani i uredni poreski obveznici države Srbije koja bi trebalo da im barem u nastupima svojih državnih predstavnika izrazi elementarno građansko poštovanje.

Među njima ima čak i onih koji su na prošlim izborima glasali za Vučiča. Kako će on opravdati njihovo poverenje posle svega što je rekao u Prokuplju i posle svega što je trebalo da uradi, a nije uradio u Bosilegradu?
- pita se KIC u svom saoppštenju.

U KIC-u kao metod daljeg delovanja predlažu da bugarski i srpski istoričari nezavisnim naučnim metodama utvrde kako je tekla „bugarizacija“ u Toplici  i šta se tamo zapravo desilo 1917. godine, i odgovore na pitanje šta se desilo sa srbizacijom Bugara u Srbiji i kako to da ih je po popisu od 1962 u Jugoslaviji živelo 62 000, a sada ih po popisu od 2011. godine ima samo 18 500?

KIC napominje da se maja ove godine navršava 100 godina od kako je Kosta Pećanac sa svojim ljudima ušao u Bosilegrad, kojom prilikom je poginulo 35 civila, i traži da se tim povodom u tom gradu podigne i spomenik nevino poginulima.

- Eto prilike da se nevinim žrtvama podigne spomenik a da srpski i bugarski predsednik odaju poštu nevinim žrtvama i pruže ruku jedan drugome u znak pomirenja.

To je naravno, težak korak, ali korak koji jedino vodi u budućnost. Svi ostali putevi ponovo vode u rovove Prvog svetskog rata
- zakljućuje se u saopštenju KIC-a.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Seks i grad

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: