Maturanti sa juga NAJBOLJI U SRBIJI

Seks i grad - Četvrtak 22.06.2017 - 12:28

Vranje - Učenici iz Pčinjskog okruga i ove godine osvojili su najviše bodova na maloj maturi, pokazuju zvanični podaci Ministarstva prosvete.

Ilustracija FOTO Thinkstock Ilustracija FOTO Thinkstock

Slične rezultate mali maturanti na završnom ispitu pokazali su i prošle godine, što je nadležnim institucijama dalo za pravo da sumnjaju u regularnost postignutih rezultata.

- Pčinjski i okrug Raški 2 - Novi Pazar imaju visoke skorove na svim testovima, a posebno kada se radi o kombinovanom testu.

Dobijeni rezultati su neočekivani, jer je najveći broj opština iz ovih okruga deo nerazvijenih ili devastiranih područja
- navedeno je u ovoj analizi.

Ovi rezultati nisu iznenadili Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja, jer se pojedine škole iz ovih okruga svake godine nalaze u uzorku za kontrolu kvaliteta ocenjivanja na ispitu, a analize ukazuju na postojanje neregularnosti tokom dežurstava i pregledanja testova.

Jovica Stevanović, prosvetni savetnik u vranjskom odeljenju Ministarstva prosvete, kaže da za sada još uvek nema informacija o tome da li je u Pčinjskom okrugu bilo nepravilnosti prilikom polaganja male mature.

- Supervizori u svojim izjavama nisu ukazivali da je bilo neregularnosti prilikom polaganja završnog ispita.

Poštovala su se uputstva koja je objavilo Ministarstvo prosvete.

Supervizore imenuje ministar prosvete, i oni su iz različitih škola, i ne mogu da posmatraju završnu maturu u školi u kojoj su zaposleni
- pojašnjava Stevanović.

On dodaje da se prati rad škola, i ako se primeti da su rezultati iznad očekivanih u nekoj školi, povećava se prisustvo kontrole na tom mestu.

- Deca sa ovog područja šansu u svom životu vide kroz školovanje, i mnogo sistematičnije i organizovanije se pripremaju za završni ispit, kako bi mogli da upišu željenu školu.

Upis željene škole, je jedan od načina da deca sebi osiguraju bolju budućnost
- ukazuje Stevanović.

Na završnom ispitu za osmake prosečn broj poena u Pčinjskom okrugu na testu iz matematike iznosi 11,72 poena, srpskog ili maternjeg jezika 13,89, a iz kombinovanog testa 14,39.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Seks i grad

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: