PRVONEK kao turistički centar (FOTO, VIDEO)

Seks i grad - Utorak 13.06.2017 - 09:37

Nakon završetka izgradnje brane “Prvonek” pre 11 godina, većih ulaganja u razvoj turizma na ovom području nije bilo, što je aktuelna vlast u Vranju rešila da promeni realizujući projekte preko javno - privatnog partnerstva.

Prva ekipa SNS-a na Prvoneku FOTO OK Radio Prva ekipa SNS-a na Prvoneku FOTO OK Radio

Kako bi se iskoristili turistički potencijali Vranjske Banje u čijoj blizini se nalaze jezero i brana “Prvonek”, ali i akvatorijum, koji obuhvata omanje jezerce u koje se ispušta voda iz Prvonečkog jezera, staze za šetnju i klupe, urađen je projekat koji podrazumeva opelmenjivanje ovog područja u turističke svrhe.

Za njegovu realizaciju grad Vranje će raspisati javni poziv kako bi pronašao adekvatnog partnera koji će se uključiti u ovaj posao.

Slađana Popović, inženjer tehničke pripreme u „Vodovodu“, preduzeću koje gazduje branom  i jezerom, kaže da će se raditi na uređenju prostora ispod pregradnog zida brane, nizvodno niz reku.

- Cilj ovog projekta je da se dodatnim sadržajima i aktivnostima napravi  izletište, kako bi se povećao broj posetioca i turista, kako bi ovaj predeo dobio veći turistički značaj i atraktivnost.

Projekat podrazumeva preuređenje postojećih objekata u etno restoran, kafić, prodavnicu i konak sa smeštajnim prostorom.

Planirana je izgradnja košarkaškog, fudbalskog i dva teniska terena
- najavljuje Popovićeva.

Projekat podrazumeva i uređenje mesta za ribolov, nastavu u prirodi i izletišta.

Procenjena vrednost ove investicije u prvoj fazi je oko 250.000 evra.

Goran Đorđević, direktor „Vodovoda“,  dodaje da za realizaciju ovog projekta postoji podrška Ministarstva privrede i lokalne samouprave.

- Već u sredu bismo počeli sa pokretanjem inicijative za postupak javno - privatnog partnerstva.

Još 2004. godine u izgradnju akvatorijuma uloženo je oko dva miliona evra, a od tada do dans nije ništa rađeno.

Da sve ovo ne bi došlo pod zub vremena i propalo, potrebno ga je dalje razvijati i unaprediti.

Kroz više sadržaja koje ćemo ponuditi, a među njima je i izgradnja  zatvorenog bazena, postojanje broda na strujni pogon za panoramsko razgledanje, nadamo se da će ovo sve komercijalizovati, za šta je potrebno da nađemo zainteresovanog partnera
- kaže Đorđević.

Prezentaciji ovog projekta proisustvovali su predstavnici opštine Vranjska Banja, grada Vranja, javnih preduzeća, kao i Dragan Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu privrede i Srećko Pejković, načelnik Pčinjskog okruga.

Iz akumulacionog jezera Prvonek vodom se snabdeva Vranje, dok predeo u njegovoj okolini predstavlja najbliže uređeno izletište na koje Vranjanci mogu da dođu.

 


 

 

 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Seks i grad

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: