SVETSKI USPEH mladog Vranjanca

Seks i grad - Petak 23.06.2017 - 13:43

Miloš Zlatanović, mladi dizajner iz Vranja koji živi i stvara u Čikagu, dobitnik je srebrne nagrade njujorške izdavačke kuće „Grafis“ za redizajn dinarskih novčanica.

Jedan od radova Zlatanovića FOTO preentscreen/Zlatanović Jedan od radova Zlatanovića FOTO preentscreen/Zlatanović

“Grafis” je jedna od najpoznatijih organizacija za umetnost u svetu koja promoviše najbolje prijavljene radove i objavljuje u svojim knjigama.

Zlatanovićev dizajn dinarskih novčanica je osvojio srebrnu nagradu u godišnjoj selekciji najboljih radova iz celog sveta za 2018. godinu.

Radi o njegovom radu iz prošle godine, koji je nakon objavljivanja izazvao kontroverze i dijametralno različite komentare, budući da je izgled novčanica nacionalne valute tretirao na nekonvencionalan način.

Umesto likova iz nacionalne i državne prošlosti, Zlatanović je svoje idejno rešenje bazirao na likovima životinja i njihovih prirodnih staništa.

- Ideja sa životinjama je da su na mojim novčanicama prikazane ugrožene životinjske vrste u Srbiji.

Za sada sam uradio novčanice od  50 i 100 dinara, sa beloglavim supom i mrkim medvedom
– objašnjava Zlatanović.

Ova dva likovna rešenja su i izazvale negativne reakcije dela javnosti u Srbiji, koja zamera izostavljanje likova mnogih velikana srpske istorije.

Mladi umetnik kaže da nije protiv takvog rešenja i da je ovo samo početak njegovog rada na redizajnu dinarskih novčanica.

- Moj koncept je da se urade i ostale novčanice sa svim bogatstvima Srbije, sa naučnicima, sportistima, prirodnim bogatstvima i tako dalje.

Ali, otom, potom
– kaže Miloš.

Kompanija “Grafis”, osnovana 1944. godine, svake godine dodeljuje nagrade za najbolje umetničke radove.

Dodeljuju se platinum, zlatne i srebrne nagrade u većem broju kategorija, koje obuhvataju dizajn, fotografiju, reklame, ilustracije i školska učila.

Miloš Zlatanović je početkom ove godine dobio nagradu za dizajn fonta “Kanibal”, koji je inspirisan radovima Nikole Tesle.

Ovo vrlo zapaženo rešenje fonta, otkupilo je nekoliko firmi, među kojima i jedna od najvećih kompanija za proizvodnju sportske opreme “Nike”.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Seks i grad

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: