Antidiskriminatorska kampanja Centra E8

U fokusu - Petak 07.02.2014 - 14:32

Premijera pozorišne predstave "Nemačka" biće održana u nedelju u Gimnaziji "Bora Stanković" u Vranju.

Predstava je realizovana u okviru projekta Anti-diskriminaciona kampanja koji sprovodi NVO Centar E8 .

Projekat je usmeren ka mladim Romima, Romkinjama i ne-romskoj populaciji na jugu Srbije.

Prema rečima ko-autora Vojislava Arsića i Milene Bogavac predstava "Nemačka" namenjena je onima koji razmišljaju o odlasku "u azil", ali i onima koji ne razumeju zbog čega se veliki broj porodica odlučuje na taj korak, strahujući da bi zbog velikog broja "lažnih azilanata" Republika Srbija mogla da bude skinuta sa bele šengenske liste.

Zbog svoje edukativne prirode, ali i činjenice da diskriminacija Roma u društvu, počinje u prosvetnom sistemu, predstava se igra u prostoru škole, kažu organizatori.

Njenu publiku čine učenici različitih uzrasta, zainteresovani da steknu teorijska i praktična znanja o integraciji, diskriminaciji i migracijama romske populacije.

- Kada se bavite diskriminacijom ne možete se obraćati samo grupi koja je diskriminisana. Vrlo je važno da komunicirate i sa onima koji su potencijalna većina, odnosno onima koji su potencijalno u mogućnosti da neku diskriminaciju sprovode- kaže dramaturškinja Milena Bogavac.

Ona navodi  da veliki deo romske populacije ima azilantsko iskustvo, ali da mladi Romi tu nisu ništa drugačiji od mladih Srba koji svoju budućnost nadanja i planove za život,  ne vezuju za Srbiju, jer je ona nekako postala zemlja iz koje većina želi da ode.

- Predstava pokušava da preispita šta su razlozi za to i kako bi te stvari mogle da se spreče- kaže Bogavac.

Vojislav Arsić, direktor Centra E 8 kaže da je u razgovoru sa ljudima iz Beograda, ali i čitave zemlje koji strahuju da bi Srbija mogla da bude skinuta sa bele šengenske liste zbog velikog broja "lažnih azilanata" nailazio na zabrinjavajuće reakcije.

- Smatraju da sve te Rome koji traže uslovno rečeno "lažni azil" treba pohapsiti kada se vrate u zemlju. To je vrlo  simptomatično za naše društvo da jako često volimo da se bavimo posledicama, a da nikada ne razmišljamo o tome šta je uzrok, da li postoji "lažni azil" ili je svaki azil pravi.

Koji su razlozi da se ode u azil i šta je to što mi dugoročnije i pametnije možemo da promenimo u ovoj zemlji kako naši sugrađani ne bi bili u situaciji da traže negde bolji život, to su ključna pitanja u rešavanju problema - navodi Arsić.

Iz Centra E 8 objašnjavaju da se radi o inovativnoj predstavi u kojoj je publika u drugačijem položaju nego u tradicionalnom pozorištu, jer se traži minimum učešća.Takvo pozorište može da ispuni svoju osnovnu društvenu funkciju, funkciju dijaloga.

U predstavi "Nemačka"učestvuje sedam mladih ljudi izabranih na audiciji i sve ono što se čuje u njoj  su zapravo njihove životne priče.

Koncept, tekst i režiju uradili su Vojislav Arsić, Milena Bogavac, Ivan Stojiljković, a  izvođači su Nadica Ajredinović, Edison Bajramović, Denis Durić, Đorđe Jašarević, Dušan Mihajlović, Milica Mladenović, Aleksandra Stojanović.

Predstava je realizovana u okviru projekta Anti-diskriminaciona kampanja, koji je podržan od strane Caritas Luxemburg. Projekat se sprovodi godinu dana na jugu Srbije i u okviru te kampanje u Vranju je otvorena kancelarija Centra E 8.

Tatjana Stamenković

OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: