Bauk "Insajdera" kruži jugom Srbije

U fokusu - Ponedeljak 08.10.2012 - 09:07

Zbog poslovanja sa Kosovom, mnogo biznismena sa juga Srbije, Srba i Albanca, sa zebnjom čeka emitovanje novih epizoda serijala Insajder" koji se bavi tkzv. "patriotskom pljačkom".

- Znam da nekoliko velikih trgovaca sa juga Srbije ozbiljno strepe svakog ponedeljka hoće li se imena njihovih firmi pojaviti u emisiji „Insajder“ TV B92“ - kaže naš izvor u vranjskoj policiji.
 
On objašnjava da se svi oni prljavi poslovi, koji se odvijaju na severu Kosova, skoro istim intenzitetom odvijaju i na jugu Srbije, a da država od toga trpi štetu koja se meri milionima dinara.
 
Naš sagovornik kaže da tu nema ništa ni novo ni nepoznato. U tom poslu su nekoliko velikih trgovaca cementom, gradjevinskim materijalom, hranom, vodom, hemijom... iz Vranja, Bujanovca i Preševa, koji tradicionalno kupuju robu od srpskih proizvodjača namenjenu Kosovu.
 
- U propratnim papirima stoji da je ta roba namenjena Kosovu, čime je ona automatski oslobodjena PDV-a. Medjutim, od tri utovarena šlepera, dva nikada ne predju na kosovsku stranu, već roba ostaje u Srbiji, a trgovci stavljaju u džep milione nelegalno zaradjene - nastavlja naš sagovornik.
 
On takodje kaže da se, u dogovoru sa nadležnima, za tu robu prave duple fakture, čime su ovi prljavi poslovi zakonski “pokriveni”, pa tako trgovci u džep stavljaju 18 odsto od PDV i 10 odsto od carine.
 

- Tako džak cementa, koji je u cementari kupljen za 3,5 evra, prodaje se za 5,5 evra. Razlika umesto da ide u državnu kasu, kriminalnim putevima završava u džepovima ‘uglednih’ privrednika. Na žalost, to vide svi oni koji treba da to vide i sankcionišu, ali za sada svi još ćute - završava naš sagovornik. 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: