I sad, šta?

U fokusu - Petak 25.05.2012 - 20:14

Razlika od 11.000 i pride glasova u korist Nikolića sasvim je dovoljan razlog da neko ozbiljno, i makar moralno, odgovara za ovako težak krah.

Andonov, Nikolić i Antić Andonov, Nikolić i Antić
Bili su izbori, i cirkusa oko izbora. Ko je kupovao glasove, kupovao, ko se tukao tukao, ko se žalio žalilo, ali se žabokrečina lokalne političke scene polako smiruje. 
 
Neočekivano, ovako ili onako, u Vranju su pobedili socijalisti, ovoga puta zaista ubedljivo, osvojiviši 25,67 odsto glasova na lokalnim izborima, što ne malo više od 12.000 glasova. Dobili su i 21 mandat, i sad mirno čekaju formiranje vlasti. 
 
Najviše od svih podbacili su prvi favoriti trke, demokrate i SNS, koji su osvojili po 14 mandata, za 18,1 odsto glasova (DS) i 17,5 odsto glasova (SNS). 
 
Iznenađujuće dobro prošao je i URS, sa čak 14,5 odsto glasova, dok je DSS spasao živu glavu i prošao cenzus sa 7,1 odsto podrške. I to je to - Nova Srbija i SRS ostali su ispod cenzusa, tek da se vidi da sve ima svoj kraj, i sada sledi komponovanje lokalne vlasti. 
 
Sve je bilo jasno do pre predsedničkih izbora, DS se javno izjasnio da neće sa naprednjacima, to isto učinio je i SPS, URS je ostao u predvorju da moli za parče vlasti… 
 
A onda se dogodio neočekivani zemljotres, i Tomislav Nikolić postao je predsednik Srbije. 
 
I tek sad se ništa ne zna i ništa se čak i ne može pretpostaviti. Ili, bili su izbori, i sad, šta? 
 
Pa ništa - počinje mučenje zvano pravljenje vladajuće koalicije, u kome, posle dugog niza godina, SPS ima i podršku birača, a ne samo Beograda. 
 
PLAĆANJE 
 
No, pre nego što se krene u kombinatoriku, neko bi morao da plati ceh lokalnih neuspeha. 
Zanimljivo, ni predsednik NS-a Slobodan Nešić, niti pak predsednik SRS-a Stefan Dutina nisu ni pominjali ostavku posle teških neuspeha odbora na čijem su čelu. 
 
Zašto bi to onda uradili oni mnogo veći od njih? 
 
Recimo, demokrate su na izborima izgubile preko 10.000 glasova u okrugu u odnosu na 2008. godinu, plus poslaničko mesto Gorana Stefanovića. 
 
U Vranju su ostali samo bleda senka onoga što su bili pre četiri godine. 
 
Ima li neko da je kriv za to? I ima li neko da se seti da je kriv? Ili, gde se to dede ostavka Gorana Stefanovića, prvog vranjskog demokrate, najodgovornijeg za uspehe stranke? I za njene neuspehe, valjda.
 
Slična je situacija i sa Draganom Nikolićem, šefom SNS-a. Gledano samo prema lokalnim izborima, njegovo delovanje mora se oceniti kao potpuni neuspeh. 
 
Ideja da se u drugom krugu predsedničkih izbora pobedilo jer je SNS uveo strožu kontrolu, još više ide u prilog Nikolićevog lošeg rada - pa zar je trebao neko da ih pokrade, pa da počnu da paze? 
 
No, Nikolić će postati narodni poslanik, i tako makar malo kompenzovati sve što je uložio u kampanju SNS-a, računajući tu i onih 50 evra kojima je platio muziku u noći pobede Tomislava Nikolića. 
 
A ona je bila za mnoge iznenađujuća, a za mnoge i strašna. Samo u Vranju Nikolić je od Tadića dobio 5.000 glasova više, što je ovde nezabeležen rezultat. 
 
Situacija u sedam opština juga Srbije još je gora po demokrate - Nikolić je osvojio preko 40.000 glasova, a Tadić nešto ispod 29.000 glasova. 
 
Razlika je već pominjanih 11.000 i pride glasova, i sasvim dovoljna da neko ozbiljno, i makar moralno, odgovara za ovako težak krah. 
 
To se očigledno neće dogoditi, pa pitanje - i sad, šta - postavlja se ponovo, svom snagom. 
 
Sve je izgledalo rešeno - SPS i DS imali su preliminarni dogovor, ovi na lokalu bili su spremni da to rešenje preslikaju ovde, i sve bi ostalo po starom, doduše sa nekim novim prvacima orkestra. 
 
Ali, Nikolićeva pobeda sve je poremetila. Prvi su na mestu čestitanja bili predstavnici DSS-a i SPS-a, što svakako nešto mora da znači. Uz to, priča o ujedinjenju mandata DSS-a i SPS-a čini se nikada nije bila realnija. 
 
U nastojanju da ojača svoju poziciju pred konačne pregovore oko formiranja nove lokalne vladajuće koalicije, vranjski SPS stupio je u kontakt sa DSS-om, i prema saznanjima OK RADIJA dve stranke nalaze se na korak od konačnog dogovora.
 
Prema tim izvorima, SPS i DSS bi posebnim "potkoalicionim" ugovorom regulisali svoje odnose, i u novi politički brak uneli 21 mandat (SPS) i pet mandata (DSS).
 
Sa 26 mandata ova nova kombinacija bila bi daleko najača opcija u vranjskoj skupštini, toliko jaka da im možda čak ni dosadašnji partner, vranjske demokrate, neće biti potrebne za formiranje vlasti.
 
Ukoliko bi se ova koalicija i realizovala, SPS-u bi bila dovoljna i podrška URS-a za formiranje stabilne vlasti.
 
No, lideri SPS-a i DSS-a nisu za OK RADIO želeli da potvrde da su razgovori o pravljenju novog političkog braka iz računa u završnoj fazi.
 
Zoran Antić, predsednik gradskog odbora SPS-a, rekao je da postoje razne mogućnosti, ali o njima još uvek nije hteo otvoreno da govori.
 
Dejan Stanojević, lider vranjskog DSS-a, kaže da je stranka na čijem je čelu spremna da uđe u lokalnu vlast.
 
- Razgovara se o svim mogućnostima, mi imamo dobre odnose i sa DS-om i SPS-om, ali će se narednih dana znati sve – kaže Stanojević.
 
Inače, DSS i SPS su bili u vladajućoj koaliciji od 2004. do 2008. godine, koja je nastala tako što je DSS preko noći napustio takozvani demokratski blok i priključio se do tada protivničkom SPS-u.
 
Sredinom prošle godine, SPS i DSS su u društvu JS, PUPS-a i Nove Srbije potpisali i Memorandum o razumevanju, koji se odnosio na predizbornu saradnju dve stranke. 
 
VANREDNI I REDOVNI
 
E sad, kako na novonastalu situaciju reaguju vranjski političari?  
Začudo, u prvim komentarima na izbornu pobedu Tomislava Nikolića većina njih ostaje uzdržana.
 
Ushićenja je bilo samo u redovima pobednika, a predsednik Okružnog odbora SNS-a Dragan Nikolić pobedu svog prezimenjaka Tomislava nazvao je "blistavom". 
 
– Mi smo postigli jedan od najboljih rezultata u Srbiji kada su regioni u pitanju. Odnos glasova koje su u Pčinjskom okrugu  dobili Nikolić i Tadić je 60 prema 40 odsto – kaže Nikolić.
 
Sa druge strane, među demokratama malo raspoloženih za analizu poraza. Igor Andonov, potpredsednik vranjskog DS-a kaže da je iznenađen rezultatima izbora, ali da ga posle 6. maja u Vranju ništa više ne može iznenaditi. 
 
– Građani su rekli svoje, a kakva će Vlada biti i šta će se dalje dešavati, ja to zaista ne znam. Nastavljamo dalje punim kapacitetom. Možemo da izgubimo bitku, ali rat nikada -  kaže Andonov. 
 
Prema njegovim rečima formiranje lokalne vlasti zavisiće od toga kako će izgledati republička. Uz to, on dodaje i uverenje da će formiranje republičke Vlade proći bez SNS. 
 
Oni od kojih najviše zavisi, posle ovakvog razvoja situacije, SPS, za sada mudro ćute. 
 
Zoran Antić, predsednik vranjskog SPS-a kaže da se uvek drži stava da je u politici sve moguće. 
 
Po pitanju postizbornih koalicija Antić kaže da su još uvek na snazi poslednji stavovi IO GO SPS-a o formiranju Vlade sa demokratama. 
 
- Videćemo da li će se narednih dana nešto bitno menjati ili ne. Za sada  ne bih želeo da dajem bilo kakav komentar, dok stranački organi ne odluče šta će i kako će – kaže Antić. 
 
U čitavoj priči oko Nikolićeve pobede može da profitira i DSS. Dejan Stanojević, lider vranjskog DSS-a kaže da je podrška predsednika ove stranke Vojislava Koštunice Tomislavu Nikoliću imala političku težinu što je i doprinelo njegovoj pobedi. 
 
Stanojević ocenjuje da se formiranje republičke i lokalne vlasti ne rešava za jedan dan, već da će uslediti dogovori nakon kojih će se znati kako će ona izgledati.
 
- DSS je svojim kadrovskim potencijalom spreman da uzme učešće u vlasti na lokalu, ali i na republičkom nivou – kaže Stanojević.
 
E sad, posle svega, kad su se naprednjaci presaldirali, njihovokružni šef Dragan Nikolić izjavio je da stranka na čijem je čelu računa na učestvovanje i u lokalnoj i u republičkoj vlasti.
 
On je istakao je da će u formiranju vlade SNS biti otvoren prema svima, ali najrealnijom opcijom smatra raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora. 
 
Dakle, sad ponovo na birališta, jer je to očigledno jedini put da se kapitalizuje Nikolićeva predsednička pobeda. Inače, svesni su toga i u SNS-u, mrka kapa. 
 
Sa druge strane, Dragan Nikolić veruje da je formiranje lokalne vlasti u ovom času potpuno neizvesno. 
 
- Iako je  SPS pobedio na izborima, moguće je i da SNS predloži gradonačelnika, ukoliko dobije potreban broj glasova – napominje Nikolić. 
 
Dakle, pregovori su u toku na svim stranama, a SPS se i dalje vrti na sve strane, tražeći mogućnost najpovoljnijeg smeštaja svoje zadnjice. 
 
Prema nekim najavama, ma koliko nejasna, situacija bi mogla biti čistija već za nepunih mesec dana. 
 
U izjavi za OK RADIO predsednik dosadašnjeg saziva vranjske Skupštine Slobodan Stamenković najavio je prvu konstitutivnu sednicu novog lokalnog parlamenta za sredinu juna.
 
Tada će izabrani odbornici dobiti verifikaciju mandata, a skupom će predsedavati najstariji među odbornicima. 
 
Stamenković je izrazio i očekivanje da će na tom skupu biti izabran i novi predsednik lokalnog parlamenta. Opet, za to je potreban dogovor skupštinske većine, a uslov da bude dogovora je da većina postoji. 
 
I sad, šta? Ima li većine, nema li je, ili će tek nastati? Odgovor je negde u magli. Glave su usijane, ambicije upaljene, i sada niko ne priča ni o budžetu, ni o investicijama, ni o zapošljavanju, ni o bilo čemu ozbiljnom i za građane važnom. 
 

Koalicija, koalicija, koalicija, odjekuje grad nesnosnom bukom. Silom prirode, okolna brda vraćaju iskrivljen odjek - isti, isti, isti… 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: