I Vranjanci na PARADI PONOSA: Veterani traže SVOJA PRAVA

U fokusu - Subota 29.06.2019 - 00:29

Ratni veterani iz Srbije, među kojima su bili i oni iz Vranja, održali su na Vidovdan u Čačku drugu paradu ponosa u znak sećanja i poštovanja prema svima koji su dali živote braneći otadžbinu.

Veterani iz Vranja na paradi u Čačku. Foto: FB Veterani iz Vranja na paradi u Čačku. Foto: FB

Odlazak veterana iz Vranja na paradu u Čačak, omogućila je lokalna samouprava, obzbedivši im prevoz.

Zoran Džonov, kaže da je ekipa iz Vranja bila najbrojnija.

- Bilo je nas dvadesetak iz Vranja i bili smo najbrojniji kao predstavnici nekog grada.

Na paradi je bilo, prema slobodnoj proceni, oko 300 učesnika iz svih krajeva zemlje, ali i iz inostranstva
- kaže Džonov.

Okupljanjem u Čačku, ratni vetrani, ratni invalidi i porodice poginulih boraca, pokušali su da ukažu da je potrebno negovati sećanje na poginule borce, ali i poštovati žive ratnike.

Nekadašnji borci su još jednom istakli da ne odustaju od zahteva da se Dan veterana za Vidovdan obeležava kao državni praznik.

Među okupljenima je bio Božidar Delić, general u penziji i ratni komandant 549. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije.

- Ako smo znali da tih devedesetih godina budemo branioci otadžbine na svakom koraku, a možemo sigurno onda izboriti i za svoja prava.

Konačno morate shvatiti da niko vam neće ništa dati i ništa pokloniti
- rekao je Delić.

Ratni veterani u Srbiji poslednje dve decenije pokušavaju da svojim predlozima utiču na zakon koji reguliše njihov status i prava koje im država duguje s obzirom na njihovu žrtvu, ali ono što su postigli na tom polju je simbolično, jer smatraju da su i dalje tretirani kao socijalni slučajevi, što ne žele da prihvate.

Veterani još uvek nemaju zakon, nemaju gotovo nikakva prava, a upravo taj zakon, naglašavaju, treba da sadrži  to što bi jedna država trebalo da uradi kako bi se odužila borcima.

Takođe, veterani traže posebno boračko ministarstvo, kao što je to slučaj u mnogim susednim državama.

Okupljeni su u Čačku kod spomenika poginulim ratnicima ratova devedesetih položili vence i cveće.

Poštu stradalima, pored veterana  iz Srbije, odali su i borci iz Republike Srpske, predlstavnici grada Čačka, vojske, policije i drugi.

Glavna parola ratnih veterana je: “Mrtve ne zaboravite, žive poštujte!”.

 

Ovaj tekst proizveden je uz pomoć i podršku grada Vranja u okviru projekta "Živimo zajedno a ne jedni pored drugih". Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu isključiva su odgovornost OK Radija i ne izražavaju stavove i mišljenja grada Vranja.


 

OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Ja
29.06.2019. , 18:43
Kako vas nije sramota da ovakvo okupljanje nazivate paradom ponosa. Zar ste toliko glupi, da ne shvatate da to asocira na paradu pedera.
OK Radio
30.06.2019. , 10:14
Poštovani, veterani su sami svoje okupljanje nazvali PARADA PONOSA, što imate u tekstu i na linku, koji vas vodi na prethodni tekst.