JAKOVLJEVIĆI: Naš hleb ima dušu!

U fokusu - Subota 21.05.2016 - 20:39

Hladno majsko jutro u Vranju, ulica Nemanjina kod Gornje pijace. Grad se već probudio. Iz jednog od lokala na početku ulice širi se omamljujući miris sveže pečenog hleba, peciva i slatkiša.

Aca pekar na delu FOTO S. Tasić/OK Radio Aca pekar na delu FOTO S. Tasić/OK Radio

Tu je pekara porodice Jakovljević, osnovana još davne 1908. godine, tamo daleko,  na Slaviji u Beogradu. Red za doručak se otegao. Najviše se traže burek, somuni i piroške.

Za pultom je Snežana Jakovljević, supruga Aleksandra  Ace Jakovljevića, jednog od potomaka čuvene beogradske pekarske familije čiji je utemiljivač bio Jakov.

Jakov nije imao svoju radnju, ali je pekarskom zanatu podučio sina Aleksandra koji je položio za zanatskog majstora i 1908. godine na Slaviji otvorio svoju pekaru.

Aleksandrov sin Ilija služio je vojsku u Vranju gde se zaljubio u Radmilu Karamanku. Napustio je Beograd, ostao u Vranju i 1962. godine, dobio dozvolu od narodnih vlasti da otvori pekaru preko puta kafane “Evropa” u centru Vranja.

Nakon nacionalizacije radnje, 1980. godine, dobili su za uzvrat staru kuću na samom početku Nemanjine ulice, kod gradske pijace, gde se sada nalazi pekara.

Aleksandar Jakovljević, poznatiji kao Aca pekar, danas u pekari pravi sve vrste hlebova, bureka, peciva, somunskih pogača i to bez aditiva, isključivo od brašna, vode, soli i kvasca, na potpuno prirodan način.

- Tradicija se nije prekidala od 1908. godine. Od mog dede, oca, pa evo sada ja i moj sin Ilija i ćerke Anđelija i Emilija, svi radimo u pekari. Cela porodica.

Anđelija je završila prava, ali posla nema u struci za sada, pa  i deca rade u pekari.

Hleb mesimo na tradicionalan način, od brašna, vode, soli i kvasca. Pečemo ga u peći na drva.

Radni dan nam počinje u 10 uveče.  Radnju otvaram u pet ujutru, oko šest mi se priključuju žena i sin, pa ćerke kasnije - kaže Aleksandar .

Majstor zadužen za burek 40 godina je u ovoj pekari. Piroške i komisbort pravi po tradicionalnoj ruskoj recepturi.


- Moj deda je recept dobio od pokojne Olge Jančevecke, čuvene  pevačice ruskih romansi  i starogradskih pesama. Ona mu je ostavila originalne recepte.

U Vranju su trenutno Rusi koji rade na popravci železnice. Kada sam im ponudio piroške, tražili su da su bez sira. I njihove navike su se promenile.  A piroške se prave isključivo sa sirom - priča Aleksandar.

U skoro 100 godina istorije pekare Jakovljevića  stalo je mnogo ratova. U ta strašna vremena ova porodica je uspevala da nađe način da uvek pravi hleb.

Aleksandrov deda Ilija za vreme Drugog svetskog rata u Beogradu je na samo njemu znan način uspevao da obezbedi brašno za hleb.

Kad je umro sedamdesetih godina prošlog veka na sahranu mu je došlo, kaže Aca, pola Slavije da mu se na neki način zahvale, jer su zahvaljujući njemu preživeli.

- Deda je ljudima tada, a i kasnije davao hleb besplatno da bi preživeli. I mi smo tako vaspitavani.

Greota je gladnom ne dati hleb. Jer on nije došao da traži meso, ili nešto drugo, nego ono najosnovnije, hleb.

Može i tako da se opstane. Ni jedna naša vekna nije ista. U svakoj uvek ima malo više grama od onoga što je propisano.

Naš hleb ima dušu - poručuje Aca pekar.

Iz ove pekare mnogi vranjski ugostitelji koji drže do tradicije svakodnevno uzimaju hleb i lepinje.

Aleksandar priča da mu posebno nedostaje nekadašnja vranjska čaršija, duh starog Vranja, kafane i bašte po kojima je ovaj grad, kako kažu bio poseban.

A koliko je to Vranje bilo posebno govori i jedna životna epizoda ove porodice.

Naime, krajem šezdesetih godina prošlog veka, Jakovljevići su otišli iz Vranja u Beograd.

Nezavisno od pekara ove porodice u Beogradu, Vranjanci su tamo otvorili još jednu, svoju pekaru.

Međutim, ljubav prema Vranju bila je jača i oni su se vratili iz Beograda, na zadovoljstvo generacija svojih mušterija na jugu Srbije.

S.Tasić

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: