Kanalizacija SRUŠILA KUĆU!

U fokusu - Ponedeljak 03.07.2017 - 11:49

Kuća porodice Smiljković u naselju Šapranački rid u Vranju urušena je i nebezbedna za život zbog vode iz kanalizacione mreže.

Detaj iz kuće koja je srušena FOTO amaterski snimak Detaj iz kuće koja je srušena FOTO amaterski snimak

Vlasnici tvrde da je uzrok loše urađena kanallizcija, a nadležni iz „Vodovoda“ pak tvrde suprotno.

I dok Miljan Smiljković navodi da je kuća uz sve potrebne dozvole urađena mnogo decenija pre nego što će u ulici Ratka Pavlovića proći kanalizacija, „Vodovod“  ukazuje da su Smiljkovići sami  pokušavali da se reše vlage u kući, i da je nakon radova na drenaži nastao problem koji sada imaju.

Smiljković pojašnjava da kad god padne jača kiša, voda iz kanalizacione mreže se vraća u podrum njihove kuće.

- Voda u podrumu zna da bude i preko metra visine, a sličan problem imaju i ostali stanovnici u ulici.

Pozovemo ljude iz „Vodovoda“, oni nekad dođu, a nekada kažu da će se kanalizacija sama otpušiti i oteći.

Da ne bi čekao da voda sama ode, jer to je minimum dva dana, sam motorom za navodnjavanje ispumpam vodu
- kaže Smiljković.

On pojašnjava dalje da su poslednjih nekoliko godina pisali  i slali zahteve „Vodovodu“  kako bi se rešila situacija, međutim problem ni do dana današnjeg nije rešen.

- U međuvremenu smo uzeli kredit i probali da koliko toliko sami zaštitimo kuću.

Iznutra smo podzidali zid i probali da spasimo temelje. Međutim, voda je učinila svoje, jer kada smo podzidali još jedan zid iznutra i krenuli da radimo drenažu po propisu, a stali smo jer su temelji bili truli i oštećeni.

Iz „Vodovoda“ su nam rekli kako mi mislimo da imamo kući koja je niže od kanalizacione mreže?

Ova kuća je završena 1960. godine, a od prve cigle do krova ima sve potrebne  dozvole po zakonu.

Bila je među prvih pet kuća u naselju, a sada ih je možda 500 ovde
- ukazuje Smiljković.

Kako je naselje raslo, prošla je i kanalizacija, a iz „Vodovoda“ je, nakon nekoliko izlaska na teren stručne komisije, rečeno da problem koji imaju ne može biti rešen.

„Vodovod“ je na kraju predložio, kaže Smiljković, da ne koriste podrum, a građevinska inspekcija i komisija za elementarne nepogode, zabranila dalji boravak u ovoj kući.

Božidar Đorđević, izvršni doirektor „Vodovoda“, pojašnjava da se kuća Smiljkovića nije urušila zbog loše urađene kanalizacione mreže, već zbog toga što su oni radili rekonstruciju, čime su potkopali temelje.

- Naša komisija je izlazila na teren, imamo sve fotografije  sa tog mesta.

Vlasnici su vršeći drenažu zbog vlage potkopali temelje, a drenažne cevi priključili na fekalnu kanalizaciju, što po zakonu nisu smeli.

Prilikom poslednjeg nevremena, došlo je do zagušenja kanalizacione mreže, a iz nje se kroz drenažne cevi vratila voda u kuću i potkopala temelje.

„Vodovod“ nema ni trunke krivice, a vlasnici mogu da traže nadoknadu štete od onoga ko im je radio drenažu, jer je to uradio veoma nestručno
- tvrdi Đorđević.

On dodaje da „Vodovod“ nema nameru da se upušta u rasprave, jer poseduje svu dokumentaciju, izveštaje sa terena i fotografije koje, kako zaključuje, ukazuju da u ovom slučaju nema ni trunke njihove odgovornosti.

Porodica Smiljković već nekoliko dana ne boravi u svom domu, a ko će im nadoknaditi štetu, za sada se još uvek ne zna.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: