LJILJA STOJANOVIĆ: Političari stavljaju mete na čelo novinara

U fokusu - Subota 09.12.2023 - 10:31

Ljiljana Stojanović, član Stalne radne grupe za bezbednost novinara, podseća da je radna grupa u proteklom periodu održala redovne sastanke na kojima su razmatrani slučajevi pretnji novinarima.

Radna grupa za bedzbednost novinara u Vranju. Foto G.Mitić/ OK Radio Radna grupa za bedzbednost novinara u Vranju. Foto G.Mitić/ OK Radio
Stalnu radnu grupu čine Republičko javno tužilaštvo, MUP, NUNS, UNS, Asocijacija onlajn medija, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija medija, uz posmatračku ulogu OEBS-a.
 
Na osnovu inicijative Republičkog javnog tužilaštva a u cilju preduzimanja mera za podizanje bezbednosti novinara, Akcionim planom za Poglavlje 23, predviđeno je potpisivanje dva sporazuma o saradnji, i to Sporazuma o saradnji Republičkog javnog tužilaštva i Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i Sporazuma o saradnji između Republičkog javnog tužilaštva, Ministarstva unutrašnjih poslova i reprezentativnih udruženja novinara. 
 
- I pored toga što imamo čitav niz primedbi na rad institucija, ipak nešto se pokreće, rešavaju se neki slučajevi. 
 
Suštinski, mislim da su tu glavni problem političari, koji stalno crtaju metu na čelo novinarima.
 
To su političari na najvišim pozicijama i to svakodnevno vidimo.
 
I upravo zbog toga je situacija vrlo loša. Dešava se da svaka kriza, naročito oko Kosova, prouzrokuje da za dan dva uvek imamo vrlo ozbiljne pretnje, čak i napade na novinare.
 
Tu više nije samo slučaj da se napadaju novinari koje targetira samo režim, nego se i napadaju i druge kolege i koleginice iz drugih redakcija - ukazuje Stojanovićeva.
 
Na ranijim sastancima, iz tužilšatva je ukazao i na podatak da je od 2016. do 2023. godine registrovano 267 predmeta u kojima je tužilaštvo ocenilo da postoji osnovana sumnja da je izvršeno neko krivično delo protiv novinara. 
 
Takođe je utvrđeno da postoji 193 slučaja (41.96 odsto od ukupnog broja prijava) u kojima je tužilaštvo utvrdilo da ne postoje elementi krivičnog dela zbog čega su te krivične prijave odbačene.
 
- Odnos prema pretnjama novinarima, je vrlo loša poruka i kada je javni interes u pitanju da se sazna šta se dešava, a naročito kada je u pitanju naša profesija.
 
Mislim da mora mnogo da se radi na tome. Mi pokušavamo da ohrabrimo kolege i koleginice da prijavljuju pretnje, ali nam to uvek ne uspeva, jer prosto da bi neko prijavio slučaj, mora da ima povratnu informaciju da čitav sistem funkcioniše, a mi ne možemo da kažemo da taj sistem još uvek u potpunosti funkcioniše - ocenjuje Stojanovićeva.
 
Održavanje zajedničkih sastanaka ugroženih novinara, medija, tužilaca i policije na lokalnom nivou, ocenjeno je od strane članova SRG kao veoma korisno za izgradnju sistema prevencije, kao i efikasnog postupanja nadležnih institucija. 
 
 
 
 
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: