Malo, dužnika - mnogo miliona

U fokusu - Ponedeljak 27.08.2012 - 09:37

Vranjskoj Elektrodistribuciji potrošači trenutno duguju više od dve milijarde i 600 miliona dinara, potvrđeno je u ovom preduzeću.

Na crnoj listi najvećih dužnika nalaze se čak 73 fizička lica koja za utrošenu električnu energiju duguju od jednog do 2,5 miliona dinara, odnosno skupa preko 100 miliona.
 
- Od ukupno 65.000 brojila na jugu Srbije nama njihovi vlasnici, u kategoriji fizičkih lica, duguju dve milijarde dinara, a nešto preko 600 miliona dinara pravna - kaže direktor Distribucije Zoran Knežević.
 
On ističe da skoro polovina duga otpada na korisnike iz opština Bujanovac i Preševo gde ima manje od 20.000 brojila, i gde svaki vlasnik prosečno duguje preko 60.000 dinara.
 
Zato Miroljub Rašić, rukovodilac Sektora za trgovinu električnom energijom s razlogom ističe da je naplata potraživanja kako od fizičkih, tako i od pravnih lica, problem broj jedan na kome je angažovan veliki broj zaposlenih u preduzeću, pravosudju i policiji.
 
- Strogo vodimo računa o zastarelosti potraživanja. Zato, pred svaku obustavu isporuke energije zbog duga, kupcima dostavljamo opomene pred utuženje. I pored toga, mi smo za prvih sedam meseci ove godine pravosudnim organima podneli 1.870 tužbi protiv dužnika - kaže Rašić.
 
On objašnjava da se u Elektrodistribuciji, kada se iscrpe sva zakonom sredstva, mora pribeći onoj nepopularnoj meri - obustavi isporuke električne energije.
 
- Pojedini kupci potom, pozivajući se na propise, tuže Distribuciju za takozvano ’ometanje poseda’, a sud donosi privremenu meru priključenja kupca do okončanja sudskog postupka koji često traje u nedogled, pa tako nastaje "vrzino kolo" sa velikim posledicama - žali  se Rašić.
 
Direktor Zoran Knežević kaže da je takvim postupanjem sudova, koje je karakteristično baš za Pčinjski okrug, nastao spisak 73 najveća dužnika koji za struju duguju više od po milion dinara.
 
Rekorder na tom spisku je jedan gradjanin Vranja sa 2,5 miliona dinara u šta su ukalkulisani osnovni dug i kamata, plus sudski troškovi koji će pasti na njegov teret, objašnjavaju sagovornici.
 
- Nema pravila. Na tom spisku ’milionera’ su ljudi različitih profesija i zanimanja: direktori, lekari, advokati, preduzetnici, profesori. Polovinu spiska čine korisnici iz Bujanovca i Preševa, a zajedničko im je samo jedno: svi oni koriste moćne uredjaje koji troše ogromne količine energije - kaže Knežević.
 

Njegov saradnik Rašić dodaje da bi, iznošenje u javnost podataka o dugovanjima pojedinaca, dalo pozitivne rezultate, ali da sve njih, shodno standardima Evropske unije, štiti Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, takozvani „Zakon o privatnosti“. 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: