Na izgorelim ikonama netaknuti likovi ISUSA i SVETITELJA

U fokusu - Petak 18.05.2018 - 05:03

Vranje - U manastiru Svetog proroka Ilije u Kacapunu kod Vladičinog Hana u toku su radovi na raščišćavanju nakon požara koji je u nedelju zahvatio manastirski konak .

Likovi ostali netaknuti od vatre FOTO: Eparhija vranjska Likovi ostali netaknuti od vatre FOTO: Eparhija vranjska
Prilikom gašenja požara, pripadnici Vatrogasne jedinice, u potkrovlju su pronašli ostatke nekoliko ikona.
 
Ono što je posebno zanimljivo je da su na tri ikone od vatre ostali sačuvani samo likovi Gospoda Isusa Hrista, Svetog Jovana Krstitelja i Svetog apostola Petra.
 
Inače, nakon požara u konaku manastira Svetog proroka Ilije, Episkop vranjski Pahomije obišao je manastir i blagoslovio početak radova na raščišćavanju izgorelih ostataka konaka.
 
U akciju raščišćavanja uključilo se sveštenstvo iz Vladičinog Hana, verujući narod sela Kacapuna, Lepenice, kao i iz Vladičinog Hana, a ovu  svetinju je obišao i predsednik opštine Vladičin Han, Goran Mladenović.
 
Kako je saopštila Eparhija vranjska, Mladenović je obećao svesrdnu podršku i pomoć, kako ličnu, tako i opštine Vladičin Han u raščišćavanju i obnovi konaka.
 
Izgradnja izgorelog konaka za smeštaj monaštva i gostiju počela je 2003. godine, uz pomoć Vlada Republike Srbije i vernika.
 
Eparhija vranjska pozvala je sve vernike dobre volje i koji su u mogućnosti da svi zajedno pomognu raščišćavanje ostataka izgorelog dela konaka, kao i obnovu konaka u ovoj svetinji koja predstavlja spomenik kulture i duhovnosti od izuzetnog značaja.
 
Dobrovoljni prilozi mogu se uplatiti na tekući-račun manastira Svetog proroka Ilije u Kacapunu, broj 205-160624-15, kod Komercijalne banke.
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Mile
18.05.2018. , 14:46
Lopovska banda ne odmara.
Dejan
18.05.2018. , 14:58
Oće pahomić da proda đipće da tako da primer?
Sveta
20.05.2018. , 08:08
Još ne pročitah da je neko odgovarao zbog izbijanja požara. Ovo je jedan od poslednjih požara a koliko će ih biti još se nezna zbog toga što niko ne odgovara za nestručno izvedene radove, aljhkavo ponašanje ili možda i namerno izazivanje požara. Vreme je da ljudi dobre volje upotrebe novac za napredak zajednice a ne za saniranje neodgovornog ponašanja pojedinaca....