NEZAPOSLEN a ZAPOSLEN

U fokusu - Subota 25.02.2017 - 09:14

Marjan Stamenković iz Vranja je, devet godina nakon što je dao otkaz u Preduzeću za puteve (PZP), otkrio da je misteriozno ponovo bio prijavljen za penzijsko osiguranje, što mu donosi više štete nego koristi.

Stamenković nezaposlen, a prijavljen FOTO OK Radio Stamenković nezaposlen, a prijavljen FOTO OK Radio

Iako početak ove priče zvuči kao životni san prosečnog srpskog radnika koji često, iako zaposlen, može samo da sanja o zvaničnoj prijavi, njen nastavak više liči na košmar.

Stamenković kaže da je radio kao sezonski radnik u tadašnjem PZP-u i da je dao otkaz 10. septembra 2006. godine, a 15 dana nakon toga je uredno odjavljen sa osiguranja.

Nedugo nakon toga, otišao je na dugogodišnje odsluženje kazne u Kazneno popravni zavod u Nišu.

Kada je odslužio svoje, septembra 2015. godine je došao u Nacionalnu službu za zapošljavanje da se prijavi za posao i tu je saznao da je on po njihovim podacima u radnom odnosu još od 2012. godine.

- Kada sam im rekao da je to nemoguće, oni su me poslali u Fond PIO da tražim potvrdu iz evidencije o osiguranju, koja je potvrdila da ja jesam u radnom odnosu u PZP-u.

Podaci Fonda PIO su pokazali da iza „prave“ odjave o osiguranju iz 2006. godine stoji još jedna odjava od jula 2012., ali bez prethodne prijave.

Samo dan nakon toga PZP me ponovo prijavljuje i to mi osuguranje i dalje teče.

Neko me je prijavio bez mog znanja i bez radne knjižice i drugih papira
– priča Stamenković.

Zbunjeni radnik onda odlazi kod poslodavca da raspravi situaciju, na šta dobija odgovor da je to nemoguće.

Međutim, kako zvanični podaci kažu da je to itekako moguće, Stamenković pisanim putem traži da mu se omogući da stupi na posao ili da dobije rešenje o prestanku radnog odnosa, kako bi mogao da ostvari svoja prava kao nezaposleno lice i najavljuje da će se u protivnom obratiti sudu.

Firma, sada PZP „Trace“ mu zvanično odgovara da je proverom utvrđeno da ne postoje uslovi za njegovo vraćanje na posao, niti za donošenje rešenja za prestanak radnog odnosa.

Kada je video da je vrag odneo šalu i da neće moći da ostvari svoja prava niti da legalno dobije bilo kakav posao, Stamenković se obratio policiji.

- Policija mi je potvrdila da u celom slučaju ima osnova za više krivičnih dela, kao što su zloupotreba službanog položaja i krađa identiteta.

Pokrenuta je istraga, koja je trajala skoro godinu dana, sve do avgusta prošle godine.

Međutim, od tada pa do danas, ništa se ne dešava, moj predmet je u Tužilaštvu, ali se još uvek ništa ne pokreće
– navodi Stamenković.

On navodi da ne zna i ne želi da kalkuliše o tome da li se radi o grešci ili nekoj zloupotrebi, ali bez obzira na to, kaže da mu cela zbrka jako komplikuje život.

U međuvremenu je pokušao da pokrene stvari sa mrtve tačke obraćajući se Inspekciji rada i zaštitniku građana u Vranju, ali su mu oni odgovorili da slučaj nije u njihovoj nadležnosti.

Stamenković kaže da su mu čak i neki advokati savetovali da ćuti i „ne talasa“, jer mu stvari idu u prilog, ali on stvari vidi drugačije.

- Ja od ćutanja ne mogu da živim i plaćam račune. Zbog ovakve situacije ja ne mogu da ostvarim svoja osnovna prava.

Propustio sam nekoliko prilika za posao, poslodavci ne žele da me zaposle na crno, jer su kazne ogromne.

Ne mogu da ostvarim ni pravo na naknadu za nezaposlene, jer u evidenciji NSZ stoji da sam još uvek u radnom odnosu.

Ne mogu ni da budem korisnik Centra za socijalni rad, pa šta onda mogu?
  – pita se Stamenković.

Najteže mu je, kaže, što je zbog cele situacije prinuđen da i sam ide mimo zakona, da radi na crno i da se krije, jer od nečega mora da živi.
 

- Ispada da sam više prava imao dok sam bio u zatvoru, nego sada na slobodi.

Kako stvari stoje, zbog nečijeg neznanja, nemara ili zloupotrebe, pre ću ja ponovo da završim u zatvoru, nego što će neko biti kažnjen za ono što je uradio
– očajno konstatuje Marjan Stamenković.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: