Novo POSKUPLJENJE cigareta, zna se i kada će sledeće

U fokusu - Ponedeljak 17.01.2022 - 13:31

Pušače su ovih dana neprijatno iznenadile nove cene cigareta, paklica je skuplja po 10 dinara, a oni koji do sada nisu promenili cenovnike to će uskoro i da urade.

FOTO: Free Images FOTO: Free Images
Tako će najjeftnija paklica koštati 290 dinara, a ona skuplja i do skoro 600
 
Razlog za poskuljenje je uvećanje specifične akcize za dinar i po po paklici, pa će država po ovom osnovu proizvođačima umesto dosadašnjih 78,25 uzimati 79,75 dinara.
 
To je norma koja je predviđena novim zakonskim rešenjem, usvojenim decembra prošle godine, po kome se dva puta godišnje, januara i jula, sve do kraja 2025. godine, za 1,5 dinara uvećava ovaj državni namet, prenosi Blic.
 
Uz njega se na cenu cigareta zaračunava i propocionalan akciza od 33 odsto,koja bi trebalo da ostane i u naredne četiri godine nepromenjena. 
 
Na sve to se dodaje i PDV, pa zbog uvećanih državnih nameta, proizvođaći će povećati cenu za 10 dinara zbog čega će najeftinije zadovoljstvo pušače koštati 290 dinara a oni koji vole kvalitetniji duvan, moraće iz džepa da izdvoje i 570 dinara.
 
Cilj ovih izmena je usklađivanje sa standardima EU, po kojima bi do 2025. godine država umesto sadašnjih 70, trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1.000 komada cigareta, odnosno 1,8 evra po paklici.
 
Takva praksa, po kojoj se zbog akciznog kalendara, dva puta godišnje uvećavaju akcize, nastaviće se u naredne tri godine što znači da će ovaj državni namet svoju vrednost promeniti još sedam puta, ako ne računamo ovu koja će se desiti za koji dan, kako bi u naredne tri godine se dostigli standardi koji važe u Evropskoj uniji.
 
Po tim standardima treba očekivati da će pušači u Srbiji za tri godine cenu svog uživanja plaćati isto kao oni u zemljama EU
 
Za naše prilike u nekim državama, poput Irske gde za paklicu cigareta treba izdvojiti i 9 evra, to je izuzetno skupo.
 
Ipak,u drugim državama je duvan jeftiniji pa tako se u Austriji prosečna cena po paklli kreće 5,1 evro, u Češkoj 3,53, Mađarskoj 3,90 , Sloveniji 3,69 a u Italiji 4,90 evra dok je u Bugarskoj samo 2,5 evra.
 
I iznos akcize na tečnosti za punjenje elektronskih cigareta uvećava se za dinar po milimetru što znači da će i oni koji ih koriste plaćati skuplje svoj užitak a poskupeće i nesagorevajući duvan.
OK Radio, Blic

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: