POLICIJA: Stroge kazne zbog PETARDI

U fokusu - Subota 16.12.2017 - 11:24

U vreme novogodišnjih praznika prošle godine na području grada Vranja policija je oduzela 2. 527 komada pirotehničkih sredstava, a slične akcije spremaju se i za predstojeće praznike.

Predviđene novčane i zatvorske kazne. Foto: OK Radio Predviđene novčane i zatvorske kazne. Foto: OK Radio

Prema navodima policije, protiv jednog lica podnet je zahtev za pokretanje prekršajnog postupka zbog prometa  eksplozivnih materija.

- U navedenom periodu, iz oblasti Zakona o javnom redu i miru, nisu podnošene prekršajne prijave u vezi sa  pirotehničkim sredstvima.  

Upotreba pirotehničkih sredstava zabranjena je na javnim mestima, gde se okuplja veći broj građana, kao i u zatvorenom prostoru.

Zabranjena je prodaja pirotehničkih sredstava maloletnim licima.

Prodaja pirotehničkih sredstava može se vršiti samo u registrovanim prodavnicama, koje imaju odobrenje nadležnog organa.

Organizovano izvođenje vatrometa može izvoditi stručno lice koje poseduje sertifikat i to na odobrenoj lokaciji od strane Ministarstva unutrašnjih poslova
- pojašnjavaju iz Policijske uprave Vranje.

Tokom prošlogodišnjih praznika, na području grada Vranja nije bilo prijavljenih slučajeva u kojima je došlo do povređivanja lica  usled upotrebe  pirotehničkih sredstava.

Upotreba pirotehničkih sredstava regulisana je Zakonom o prometu eksplozivnih materija  i Zakonom  o javnom redu i miru, a prema navodima policije zaprećene su kazne.

- Fizička i pravna lica koja se bave neovlašćenim prometom i upotrebom  pirotehničkih sredstava biće sankcionisana u skladu sa Zakonom o prometu eksplozivnih materija, kojim je propisano da  će se pojedinac kazniti novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara ili kaznom zatvora do 30 dana.

Takođe, organizacija udruženog rada ili drugo pravno lice može se kazniti novčanom kaznom od 100.000 do 2.000.000 dinara i  u skladu sa Zakonom o javnom redu i miru, kojim je propisano da će se lice, koje paljenjem pirotehničkih proizvoda narušava javni red i mir ili ugrožava sigurnost građana, kazniti novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara ili radom u javnom interesu od 40 do 120 časova.

U slučaju da se  prekršaj izvrši u grupi od tri i više lica, propisana je kazna zatvora od 30 do 60 dana, a pirotehnička sredstva biće im oduzeta
- dodaju iz policije.

Policija ukazuje i da usled nepravilne upotrebe pirotehnike može doći do teških povreda sa trajnim posledicama po zdravlje, nastanka požara i eksplozija, uznemiravanja građana i narušavanja javnog reda i mira.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: