Propast velikih, spas u malima

U fokusu - Četvrtak 11.10.2012 - 12:41

Vranjsku privredu sve više čine na mala i srednja preduzeća, što je posledica propadanja nekadašnjih velikih giganata.

Ostaci sna: Ulaz u vranje Ostaci sna: Ulaz u vranje
Nekadašnja slika "Švajcarske na jugu Srbije" danas je samo pusti san, a giganti od po više hiljada zaposlenih ostaju samo sećanje. 
 
I načelnik Pčinjskog okruga Budimir Mihajlović slaže se da je privredna slika na jugu Srbije katastrofalna, ali da se nada polaže u razvoj privatnog preduzetništva, koje jedino može učiniti nešto da se stanje južno od Niša poboljša.
 
- U sedam opština Pčinjskog okruga je zbog loše privatizacije bez posla ostalo više od 20 hiljada ljudi. 
 
Trudimo se da svako radno mesto sačuvamo, a najbolji primer za to su „Simpo“ i „Alfa", koji se i danas bore sa svim nedaćama finansijske krize. 
 
Propast fabrike obuće „Koštana“ pokrenuo je nekoliko mini fabrika koje danas odlično posluju, ali i zahvaljujući državi koja im pomaže raznim subvencijama. 
 
Takođe, nakon delimične propasti „Jumka“ mnogi radnici odlučili su da pokrenu sopstveni biznis u vidu otvaranja krojačkih radnji i pogona za preradu konfekcije - kaže Mihajlović. 
 
U lokalnoj samoupravi napominju i da grad Vranje svim raspoloživim kapacitetima pomaže onima koji započinju sopstveni biznis kroz akcioni plan za smanjenje broja nezaposlenih.
 
– Očekujemo da će u Vranju do kraja ove godine biti dosta novih privrednih subjekata, a vlasnici će biti oslobođeni plaćanja firmarine i komunalne takse. 
 
Prethodno rukovodstvo nije dobro organizovalo pomoć malim privrednicima, jer su banke same određivale kome će dati subvencionisani kredit, a kome ne. 
 
U narednom periodu oformićemo komisiju za pomoć malim preduzetnicima - najavljuje Nebojša Zupančić, član Gradskog veća zadužen za privatno preduzetništvo.

 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: