Pustošenje šuma oko Prohora Pčinjskog

U fokusu - Nedelja 03.05.2015 - 08:50

„Zelena mreža“ iz Vranja optužila je Eparhiju Vranjsku da nelegalno pustoši šume u zaštićenom predelu oko manastira Prohor Pčinjski.

Šume ugrožene širom juga Srbije Šume ugrožene širom juga Srbije

„Zelena mreža“ optužuje Eparhiju da neplanski i bez dozvole seče vredno šumsko bogatstvo, dok u Eparhiji tvrde da sve rade po zakonu i da imaju potrebne dozvole.

U zaštićenim šumama koje je država poverila Eparhiji vranjskoj na gazdovanje na stotine posečenih stabala hrasta. Drvoseče su ostavile samo panjeve i ogoljene delove planine.

“Uništili su bukvalno sve što vredi i što ne vredi“, rekao je Rade Vasilev iz „Zelene mreže“.

U Eparhiji vranjskoj, koja gazduje na 2600 hektara u predelu izuzetnih odlika u dolini Pčinje, tvrde da za seču stabala imaju sve potrebne dozvole. U poslednjih mesec dana posekli su 239 stabala.

“Osim sve potrebne dokumentacije koju imamo, na teren je izašao i šumski lovni inspektor, koji je rekao da ne postoje nikakve prepreke za seču.

Ta stabla nisu namenski sečena za prodaju, već zbog nege šume“, rekao je Milan Stojiljković, inženjer šumarstva u Eparhiji vranjskoj.

U udruženju „Zelena mreža juga“ Srbije tvrde da posečena stabla nemaju žigove, zbog čega je nemoguće utvrditi koliko šume je posečeno.

“Ovo drvo seče Eparhija vranjska i ovo drvo se seče da se neko obogati“, navodi Đoka Marinković iz „Zelene mreže“.

U poslednjih 10 godina „Zelena mreža“ je podnela više od 100 prijava za nelegalnu seču šume u zaštićenim predelima i rezervatima prirode Prohor Pčinjski, Vlasina i planina Kukavica
 

OK RADIO, B92

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: